Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
22 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Nieuw CWT waarborgt toekomst van Genemuider economie

Geplaatst op: 19 januari 2022

Het gloednieuwe CWT is ook te bezoeken tijdens de open dag.

Het Centrum voor Wetenschap en Techniek (CWT) Genemuiden is uit de startblokken. Woensdagmiddag konden betrokken partijen kennismaken met het nieuwe initiatief dat vanuit de OVG is ontstaan. 

Het CWT is gevestigd in een gloednieuw pand achter de OVG en is ontstaan vanuit de behoefte naar meer praktisch personeel. Want een goede techneut, secure timmerman, vakkundige metselaar of nauwkeurige bouwvakker is moeilijker te vinden dan ooit tevoren. “Bij het CWT willen we kinderen op een basisschoolleeftijd al kennis laten maken met beroepen waarbij je met je handen werkt. Door ze al te laten proeven aan de praktijk hopen we ze enthousiast te kunnen maken voor de branche”, zegt Freddie Buitenhuis namens de OVG.

Ivo Solinger is als projectleider betrokken bij de opstartfase van het CWT: “We hebben in Zwartewaterland en omliggende gemeenten 4000 leerlingen uit de groepen 7 en 8 die we graag willen verwelkomen op het CWT. Ze kunnen hier experimenteren met materialen of werkzaamheden om te onderzoeken wat bij hen past. Er zijn speciale trajecten opgesteld waarbij we ook de hulp inzetten van Hogeschool Viaa. De pabo-studenten komen hier om basisschoolkinderen te begeleiden bij hun traject.”

Onder andere docenten van de Hervormde Scholen van Genemuiden zijn woensdagmiddag geïnteresseerd in het nieuwe initiatief: “We hebben al een groep leerlingen die hier over de vloer komt. Ze leren hier echt ontdekken wat ze leuk vinden om te doen en waar ze goed in zijn.” En ook het bedrijfsleven is blij met het nieuwe initiatief. “Genemuiden is echt een kern met doeners. Het doet me deugd dat dit uit de grond is gestampt zodat we nog meer jongeren enthousiast kunnen maken om met de handen te werken”, zegt Henk Pleijsier namens Pleijsier Bouw. Als bestuurslid was hij eerder al betrokken bij de oprichting van de OVG, een opleidingscentrum voor mbo’ers.

In het nieuwe praktijkgebouw aan de Nijverheidsstraat kunnen kinderen in de praktijk een indruk krijgen van bijvoorbeeld metaalbewerking, afwerking, metselwerk, elektriciteitsnetwerken en bouwkundigde projecten. Doordat de jeugd ook zelf daadwerkelijk de handen uit de mouwen kan steken, hoopt het CWT ze al vroeg te strikken voor de praktische beroepen. Met het openen van het CWT hoeft de economische motor van de Tapijtstad zich minder zorgen te maken over personeelstekorten in de toekomst. Genemuiden laat met dit initiatief wederom zien dat oplossingsgericht werken geen onbekend terrein is voor de Tapijtstad.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500