Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
2 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Wat als de SGP het voor het zeggen heeft?

Geplaatst op: 29 januari 2022

(door Erik Driessen) Zwartewaterlanders kleuren op woensdag 16 maart een vakje rood achter een van de zes politieke partijen. In de aanloop naar die gemeenteraadsverkiezingen presenteren de partijen hun verkiezingsprogramma. Deze site scant die op zoek naar opvallende plannen en voorstellen. Vandaag ‘Oog voor de Kern van de SGP´ met daarin alles tussen rust op zondag en een watertaxi tussen Zwolle en Zwartewaterland.

De SGP maakte de afgelopen vier jaar samen met de ChristenUnie onderdeel uit van de coalitie. Halverwege de tocht zetten ze de nieuwelingen van Buitengewoon Zwartewaterland buiten boord, waarna de PVDA vanaf de wal het dek op liep. Samen zorgden ze in ieder geval dat de gemeente uit de financiële tegenwind bleef en de SGP zal dat ongetwijfeld toeschrijven aan het solide beleid van Maarten Slingerland, die er zijn eerste termijn als wethouder op heeft zitten. Hij is bij de komende verkiezingen de lijsttrekker en ziet onder zich vooral Genemuidenaren staan. De eerste Hasselter staat op plek 7, de enige Sluziger op plek 13.

Samen kiezen ze in ieder geval voor een politieke visie die gebaseerd is op de bijbel en de gereformeerde belijdenisschriften, zoals de partij in het voorwoord van het verkiezingsprogramma schrijft. De K van kern wordt niet voor niets met een kapitaal geschreven. Volgens de SGP verwijst dat woord naar het unieke karakter van de drie kernen van Zwartewaterland, naar de kern van de zaak en bovenal naar God als de kern van het bestaan.

Dat laatste komt terug in klassieke SGP-standpunten. De partij pleit voor rust op zondag. Dat betekent dat er geen ruimte is voor (sport)evenementen en winkelopeningen. De horeca sluit wat de SGP betreft om 24.00 uur de deuren. Behoefte aan bordelen, seksinrichtingen en coffeeshops is er niet. Wel aan het traditionele ambtsgebed dat burgemeester Bilder voor elke gemeenteraadsvergadering uitspreekt. Ook vindt de SGP dat de gemeente een rol, met ‘relatietoerusting’ heeft bij het voorkomen van echtscheidingen. Subsidie moet alleen gaan naar verenigingen en organisaties die niet in strijd zijn met de bijbel.

Vanuit het ‘rentmeesterschap’ voor de aarde bepleit de SGP de nodige groene en duurzame maatregelen. Die moeten wel voor iedereen betaalbaar zijn, schrijft de partij die verder het gebruik van het openbaar vervoer en de fietsen wil stimuleren. Bijvoorbeeld door het aanleggen van meer fietspaden en het realiseren van goede OV-verbindingen tussen de kernen van Zwartewaterland. Opvallend is het pleidooi voor een onderzoek naar een watertaxi van en naar Zwolle. De SGP is tegenstander van zonnepanelen op agrarische gronden. Windmolens ziet de partij het liefst aan de rand van industrieterreinen.

Net als andere partijen zoekt de SGP naar oplossingen voor de woningmarkt. De partij vraagt zich af of grotere woningen geschikt kunnen worden gemaakt voor meerdere huishoudens. Als winkels leeg komen te staan, kunnen daarin wat de SGP betreft ook woningen komen. Daarbij moet de gemeente dan wel rekening houden met de geschiedenis van een kern. Bij de toewijzing van woningen hebben asielzoekers geen voorrang, vindt de partij. Die kijkt met wat schuine ogen naar Zwolle. De SGP werkt graag samen met de grote buurman en andere gemeenten, maar beschouwt uitbreidingsplannen van Zwolle wel als een gevaar voor Zwartewaterland. Voor een fusie met een andere gemeente is sowieso ‘geen reden’.

De SGP is voorstander van beweging, maar ziet dat liever niet in de vorm van wedstrijdsport. Dat betekent dat de partij pleit voor sportmogelijkheden in de wijken. Sportaccommodaties moeten zoveel mogelijk verzelfstandigd worden, zodat clubs en verenigingen in eerste instantie verantwoordelijk zijn voor beheer en onderhoud. De partij helpt graag inwoners op allerlei manieren. Als dat gebeurt in de vorm van een uitkering, mag daar wat de SGP betreft een tegenprestatie zoals vrijwilligerswerk tegenover staan.

In de wijken bepleit de SGP ook voor meer aandacht voor vergroening. De partij ziet in tuinen liever flora en fauna dan stenen en tegels. Ook moeten de straten niet vol staan met bedrijfsauto’s en busjes. Daarvoor moeten een aantal centrale parkeerplekken worden aangelegd.

Uiteindelijk moet het programma leiden tot een goede verkiezingsuitslag. De SGP heeft nu vier zetels. De bovenste plaatsen op de verkiezingslijst worden ingenomen door de huidige raadsleden. Dat gebrek aan vernieuwing komt ook omdat de partij vier jaar terug de fractie fors verjongde.

Gepubliceerd door Bas Jansen
Van Dijk Containers 500