Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
6 juni 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Gemeente wil contributies voor minima gaan betalen

Geplaatst op: 1 februari 2022

Als het aan wethouder Gerrit Knol (CU) ligt, kunnen binnenkort 900 volwassenen uit de gemeente aanspraak maken op ‘zakgeld’ om te sporten of mee te doen aan culturele activiteiten. Voor 300 kinderen die in een minima-gezin opgroeien is er al een dergelijke regeling. Ook voor 18-plussers lijkt die mogelijkheid er nu te komen.

Door nieuwe landelijke regelgeving is het aan de gemeente de taak om inwoners te ondersteunen bij schuldhulpverlening. Onder het motto ‘beter voorkomen dan genezen’ krijgen alle inwoners die 18 jaar worden in de toekomst een brief op de mat. “In die brief lezen ze met welke financiële verplichtingen te maken krijgen nu ze achttien zijn. Denk bijvoorbeeld aan het betalen van verzekeringen of het aanvragen van premies”, vertelt Knol.

Daarnaast wil het gemeentebestuur jaarlijks 55.000 euro beschikbaar stellen voor de ‘participatieregeling volwassenen’. Dit is een fonds waar de 900 inwoners met een kleine portemonnee aanspraak op kunnen maken. Mensen die bijvoorbeeld geen geld hebben om lid te worden van een (sport)vereniging of een koor kunnen dus bij de gemeente aankloppen voor de contributiekosten. “Want tijdens de coronacrisis hebben we wel geleerd dat sociale contacten en participeren in de samenleving erg belangrijk is”, zegt Knol.

Voor 300 kinderen in Zwartewaterland is er eerder al een dergelijke regeling in het leven geroepen. Zij kunnen bijvoorbeeld lid worden van een sportclub of schoolspullen kopen op rekening van de gemeente. Vaak brengt een leraar het gezin in contact met de gemeente. Voor volwassenen komen er in de samenleving rechtstreekse aanspreekpunten, ook wel ‘sleutelfiguren’ genoemd. De minima hoeven niet naar een loket van de gemeente, ze bespreken hun wens met het sleutelfiguur die vervolgens de knip trekt.

Verder wil het college twee bestaande regelingen voor mensen onder de armoedegrens gaan fuseren. “Er bestaat een regeling voor mensen met een chronische ziekte en er is een collectieve ziektekostenverzekering. Deze gaan we bundelen waarmee de ziektekostenregeling flink wordt uitgebreid.”

Het vernieuwde beleid zal later deze maand besproken worden in de gemeenteraad. Wethouder Gerrit Knol verwacht dat het voorstel zonder moeite kan worden onderstreept door de raadsleden. “Het is van groot belang om mensen die in de schulden zitten of weinig te besteden hebben te ondersteunen. Zonder begeleiding zie je vaak dat ze na een aantal maanden weer opnieuw in de problemen kunnen komen”, besluit Knol.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500