Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
30 november 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

PvdA komt met motie tegen ‘menstruatie-armoede’

Geplaatst op: 24 februari 2022

De Partij van de Arbeid dient donderdag in de gemeenteraadsvergadering een motie in tegen ‘menstruatie-armoede’. Hiermee wil de partij voorkomen dat meisjes en vrouwen, door gebrek aan voldoende middelen, tijdens hun menstruatie niet aan school, werk of het sociale leven kunnen deelnemen. Een ‘bloedserieus probleem’ schrijft de PvdA-fractie waar ‘1 op de 10 vrouwen in Nederland mee te maken heeft’. De motie wordt ingediend door de huidige fractie maar is het initiatief van Janice van de Wetering (20). Zij staat als nummer drie op de kandidatenlijst van de sociaal-democraten bij de komende gemeenteraadsverkiezingen.

“Voor vrouwen is de menstruatie toch al een heftige en vaak pijnlijke tijd. Dat wordt alleen maar erger wanneer je te weinig geld hebt om de goede tampons of maandverband aan te schaffen. Niet iedere vrouw verdraagt elke soort maandverband (niet gebleekt, parfumvrij, katoenen). Daar hangt een prijskaartje aan”, motiveert Van de Wetering haar initiatief.

In de motie roept de PvdA de gemeente op menstruatieproducten onderdeel te maken van het lokale armoedebeleid. De fractie neemt het Schotse parlement als voorbeeld dat als eerste een wet heeft aangenomen die het mogelijk maakt dat maandverband en tampons gratis te verkrijgen zijn. De PvdA wil dat gemeente onderzoekt welke rol basis- en middelbare scholen en maatschappelijke organisaties kunnen spelen bij voorlichting en verstrekking.

Van de Wetering wil met haar initiatief voorkomen dat vrouwen door gebrek aan menstruatieproducten in een sociaal isolement raken. Zij en haar partij willen voorkomen dat vrouwen niet naar school of sport kunnen.  “Hoe mooi zou het zijn wanneer standaard in iedere horecagelegenheid, school of sportaccommodatie maandverband gewoon beschikbaar zou zijn?”, schetst zij als ideaal. “En waarom zitten tampons en maandverband eigenlijk niet in het basispakket van de zorgverzekering? Ik heb een verzekering die wel vijftig condooms vergoedt, maar maandverband dan weer niet. Hoe logisch is dat?”

De jonge PvdA-kandidaat haalt ook nog een Zwols voorbeeld aan van eigenaren die hun buurtbibliotheek niet alleen voor boeken, maar ook voor verspreiding van gratis maandverband gebruiken. Vrouwen kunnen dat anoniem meenemen, zonder uit te hoeven leggen dat ze er zelf geen geld voor hebben.

Gepubliceerd door Bas Jansen
Van Dijk Containers 500