Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
8 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Genemuidenaren met honderden maaltijden richting oorlogsvluchtelingen

Geplaatst op: 1 maart 2022

Niek Brouwer onderweg in Rouveen om kaas op te halen.

Tien inwoners van Genemuiden vertrekken woensdagochtend om 06:00 uur naar de het grensgebied van Polen en Oekraïne om vluchtelingen te voorzien van eten en drinken. Naar schatting zijn 660.000 mensen gevlucht uit het oorlogsgebied waardoor er in omliggende landen een groot tekort is aan voedsel en levensmiddelen. Vandaag werden de laatste voorbereidingen getroffen.

“Ik vertrek over een kwartiertje naar groothandel Hanos voor de laatste inkopen”, appt Niek Brouwer (21) dinsdagmiddag. “Als je even meerijdt kun je zien wat we doen en vertel ik het verhaal”, reageert hij op het interviewverzoek. Een kwartier later zijn we onderweg naar Zwolle en vertelt hij over het idee dat afgelopen weekend ontstond.

“Mijn vader heeft ervaring met hulptransporten en opperde zaterdag om wat te ondernemen voor de Oekraïense vluchtelingen. Al snel ontstond het idee om voedsel naar de grensstreek te brengen en die plannen hebben we dan ook verder uitgewerkt”, zegt Niek. De familie Brouwer benaderde vervolgens Slagerij van de Weg met de vraag om te helpen. Die stond gelijk achter het plan, begon met het koken van 600 porties snert en bood aan om mee te gaan.

Terwijl Niek vertelt over het initiatief rijdt hij de vrachtwagen het Zwolse industrieterrein op. “We halen eerst en werkbank op. Veel spullen krijgen we gratis mee of voor de inkoopprijs. Ik word de hele dag gebeld dat ik weer ergens langs moet rijden om wat op te halen”, zegt Brouwer. Na het ophalen van de werkbank zet de student koers richting Hanos. Daar staat al een medewerker klaar met een pallet vol water en tientallen kilo’s vleeskruiden. “De gebroeders Fuite hebben 7000 kilo vlees beschikbaar gesteld, vandaar die kruiden”, zegt Niek.

De rit gaat verder naar Rouveen en Niek begint weer te vertellen: “Het is de bedoeling dat we een week door de grensstreek trekken om eten en drinken uit te delen aan iedereen die het nodig heeft. Er gaat een snackwagen mee die dient als keuken zodat we ter plaatse (warme) gerechten kunnen serveren aan de mensen.” Ondertussen blijft de telefoon doorrinkelen. “We moeten nog groente en fruit ophalen bij Postuma in IJsselmuiden, op de Veluwe halen we nog wat extra kruiden op en er staan bij McCain in Lelystad nog twee pallets friet”, somt hij op.

De vrachtwagen van de firma Brouwer die normaal gesproken verpakkingen vervoert, rijdt dinsdagmiddag het terrein op van Rouveen Kaasspecialiteiten. Daar staat een pallet vol kaas al klaar om ingeladen te worden. Uiteraard met gesloten portemonnee. Twee dames van het bedrijf komen naar buiten. Nieuwsgierig vragen ze naar de plannen van de initiatiefnemers en spreken ze hun waardering uit.

De kaas is binnen en Niek zet koers richting het bedrijf van zijn vader dat momenteel functioneert als opslagruimte. “We hopen morgen ochtend om 06:00 uur te vertrekken. We gaan met een vrachtwagen, een camper en een auto met snackkar die kant op. Morgenavond overnachten we in Polen om vervolgens donderdag aan te komen in het grensgebied.”

Wat ze aantreffen en in hoeverre er animo is voor de maaltijden blijft een verrassing tot het gezelschap in de grensstreek arriveren. “Ik heb geen moment getwijfeld om mee te gaan. We zijn niet bang voor het onbekende en hopen de mensen in nood een handje te helpen met deze actie. Ik heb met mijn docent overlegd dat ik onderwijs digitaal kan volgen vanuit de camper zodat ik bij blijf. Vanwege de houdbaarheid van het voedsel verwachten we dat we na een week weer terugkeren naar Nederland”, besluit Niek.

Deze week hoopt Genemuiden Actueel lezers up-to-date te houden over de reis. Wie wil bijdragen in de (brandstof)kosten kan en gift overmaken op NL90 ABNA 0552 2395 34 t.a.v. N. Brouwer.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500