Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
26 september 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Docu veerpontramp brengt verhaal achter slachtoffers in beeld

Geplaatst op: 2 maart 2022

De ramp met de veerpont in Genemuiden op biddag (8 maart) 1922 is honderd jaar geleden. Reden voor de stichting Vrienden van Oud Genemuiden om daar aandacht aan te geven. In eerste instantie zou dat met een bijzondere avond in het Hervormd Centrum zijn, maar vanwege alle eerder geldende restricties is dat nu online in een spraakmakende documentaire van vijf afleveringen.

Vanaf volgende week maandagavond komt er vijf dagen lang elke avond een aflevering online op www.oudgenemuiden.nl Een veelbelovend voorproefje is al te zien op YouTube. “Een film, zoiets as een documentaire, was eigenlijk plan B”, legt Jannie Bakker uit. “Begin februari wussn wi’j nog steeds niet zeker of zo’n oavmd ook kon, mӕr ie muun wel een decor maekn en licht en aandere dingn regeln. Dat was tekört dag.”

En zo begonnen de voorbereidingen voor de opnames in samenwerking met het Genemuider bedrijf Podcastmeesters. “Toen e’w besleutn in ieder geval te goan filmm, door ku’j oe dan op concentreern”, zegt Sijm van Lente. “En eigenlijk bi’w door wel gelukkig mee”, vult Bakker aan. “Wi’j em now vule meer meugelukeedn, al missn wi-j netuurlijk et publiek.”

De ramp werd door historicus Henk Beens al eens uitgebreid beschreven. “Mӕr ie eurn nooit wat dat now veur meinsn waarn die verdrunkn bin”, legt Bakker uit. “Et stet op ’t monument, met naeme en leeftied, mӕr door öldt ’t ook mee op”, zegt Van Lente. En daar moet de documentaire verandering in brengen. De elf slachtoffers (er waren overigens ook drie overlevenden) moeten elk een gezicht krijgen. “Wi’j loatn as ’t wore een familielid an ‘t woord die as vertelt over die persoon”, zegt Bakker.

Elke aflevering heeft nu een stukje geschiedenis en een of twee verhalen over de slachtoffers. Verder zijn er ook vier liedjes in verwerkt. In de documentaire zitten zeven verhalen. “Dat get over alle elf slachtoffers”, verduidelijkt Bakker. “Mӕr d’r waarn twie echtpaern, twie pliesies en een vaeier mit zien zeune.” Aan die twee ‘pliesies’ (veldwachters) zit overigens nog een bijzonder verhaal vast. Omdat het biddag was, waren de jongelui vrij en gingen zij vroeg naar het café. “En dan wol ’t ’s oavms nog wel ies onrustig wörn”, vertelt Bakker, “doorumme waarn d’r extra veldwachters op-ereupm”.

De ramp vond in de vroege avond, tussen 18.00 en 19.00, plaats. “Biddag was toen meer ’n vri’je dag as now”, weet Van Lente. “Wi’j nuumdn ’t ook wel koopzundag. Eigenlijk was ’t zundag, maar ie mochn wel wat koopm.” En er was storm. “Dat muut gigantisch ewest em. Onderskat de kracht van störm niet, dat stuwt waeter op.”

Bij de ramp kwamen overigens ook de burgemeester en zijn vrouw om het leven. “De burgemeester van de Sluus is toen woorneemmd burgemeester ewörn”, zegt Van Lente.

De vijfdelige serie, met afleveringen van elk ongeveer twintig minuten, is overigens ook weer een beeld van de tijd. “Wi’j bin de leste tied wel bezig met podcasts en documenaires”, lacht Bakker. “Veurleezn op zolder was ook digitaal”, vult Van Lente aan. “En wi’j addn ook een digitale stadswandeling. En wat aa’w now edoan em is iel aanders, mӕr wel professioneel.”

Van Lente omschrijft het maken van de documentaire als intensief. “Mӕr wi’j bin er in de coronatied achter ekoomm dat wi’j ons ook muun richtn op aandere meugelijkeedn. Ie bereikn vule meer meinsn. Dus misskien muu’w wel meer op dat gebied doen. Opneemm en online zettn. Corona ef dat wel verstӕrkt.”

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500