Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
10 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

‘Handicap geen probleem om steunouder te worden’

Geplaatst op: 2 maart 2022

Veel mensen twijfelen of zij steunouder kunnen worden. “Ben ik wel geschikt? Ik heb een handicap dus dan kan het vast niet. Dat soort signalen krijgen we geregeld”, zegt wethouder Maarten Slingerland. “Het gaat er vooral om dat je een stabiele thuissituatie hebt en een plek in je hart. Ga gewoon het gesprek eens aan. Doe het voor de kinderen, want het kan zomaar zijn dat je heel veel voor hem of haar kunt betekenen.”

Als steunouder zorg je één of meer dagdelen voor een kind van een ander, legt Slingerland uit. “Daarmee ontlast je de ouders en geef je de kinderen een leuke tijd. Je bent als een soort oom en tante. Of opa en oma. Het is een laagdrempelige en gelijkwaardige manier om een kind wat extra liefde en aandacht te geven. Gewoon thuis, met je eigen kinderen erbij.”

Met een handicap kun je prima steunouder worden, zo bewijst een echtpaar uit de gemeente Zwartewaterland. Mevrouw kreeg op haar 8ste een hersenbloeding en zit in een rolstoel. “Een eigen kind zou voor mij te belastend zijn”, zegt ze. “Maar ik kan nog steeds veel doen. Ik heb jaren als vrijwilligster op scholen gewerkt met kinderen uit groep 1 en 2. Toen was daar ineens corona en stopte dat werk helaas. Toen zagen we voorbijkomen dat er steunouders werden gezocht. We zeiden meteen tegen elkaar: “Dit is écht wat voor ons!”

Sinds anderhalve maand is het echtpaar één dag in de week steunouders van een meisje van 5 jaar. En dat bevalt goed. “Natuurlijk kan ik niet alles, maar heel veel ook wel. Het meisje ziet mijn beperking niet als een probleem. In tegendeel, het is gewoon zo, nou en? Tja, kinderen zijn daar wat makkelijker in dan volwassen. Dat merk ik dagelijks. Wij hopen nog heel lang steunouders van dit meisje te blijven. Mocht de steun voor haar op den duur niet meer nodig zijn, dan willen wij met liefde voor een ander kind zorgen!”

In de gemeente Zwartewaterland is nog steeds behoefte aan extra steunouders. De wethouder vraagt inwoners om zich hiervoor te melden. “Maatwerk is vanzelfsprekend mogelijk”, zegt Slingerland. “Om een succesvolle match te kunnen maken moet er een klik zijn. Maar ook praktisch moet het passen. Denk bijvoorbeeld aan het aantal dagdelen en de specifieke dagen. We zoeken altijd naar een mogelijkheid om te helpen. Gelukkig zijn onze inwoners echt bereid wat voor elkaar te doen.”

Steunouder worden? Mail a.vandenarend@zwartewaterland.nl.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500