Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
8 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

‘Proces voor nieuwe fabriek Fuite ligt nog helemaal open’

Geplaatst op: 4 maart 2022

“Het is een zorgvuldig proces dat nog helemaal open ligt”, zegt wethouder Harrie Rietman donderdagavond tegen de gemeenteraad. Hij heeft het over de nieuwe fabriek die Genemuider veevoederfabrikant Fuite op het Hasselter industriegebouw wil openen. Vooral de 34 meter hoge silo die daarbij nodig is, zorgt voor onrust bij omwonenden.

De gemeenteraad sprak donderdagavond over de plannen. Niet omdat er een voorstel op tafel ligt, maar omdat de partijen twee brieven over het onderwerp hebben geagendeerd. Bewoners van de Stenendijk vrezen dat hun uitzicht straks bedorven is en trekken daarom aan de bel.

Jan-Jaap Gobius du Sart en Mees te Velde spraken de gemeenteraad donderdag ook toe, net als ondernemer Achterhuis die de fabriek straks als overbuurman mag verwelkomen. “De gemeente moet zijn eigen regels naleven en dat gebeurt niet”, vindt Du Sart. Hij wijst erop dat het gemeentelijk beleid is dat bedrijfsgebouwen maximaal zestien meter hoger mogen zijn.

Volgens Te Velde past het plan van Fuite niet in de ‘leefomgeving’ met de historische Stenendijk, de kievietsbloemen, de natuur en de skyline van Hasselt, terwijl Achterhuis het heeft over een ‘probleemfabriek’ uit Rotterdam die beter elders in Nederland kan komen.

Ook directeur Jelle Fuite van de veevoederfabrikant sprak de gemeenteraad toe. Volgens hem gaat het zeker niet om een probleemfabriek. “Op de huidige plek in Rotterdam is de fabriek alleen omringd door nieuwbouw. De kinderfietsjes staan letterlijk tegen de hekken aan. Dat past niet bij elkaar”, aldus Fuite.

Hij wijst erop dat de productie van premix niet te vergelijken is met het mengvoerbedrijf in Genemuiden. “Premix is een speciale soort voeding. De productie is hoogwaardig en kennisintensief en het proces is minder zwaar. Daarbij komt geen geur of uitstoot vrij”, aldus Fuite. Volgens hem zijn de producten straks voor de internationale markt. “De fabriek blijft dus ook nodig als de Nederlandse veestapel kleiner wordt”, antwoordde Fuite op vragen van BGZ.

Die partij is niet blij met de plannen. “Dit is een ding wat echt een ding is”, zegt fractievoorzitter Felix cryptisch, kijkend naar de hoogte. “Je zult het maar tegenover je huis krijgen. Waarom zijn we hier niet over geïnformeerd?’, wilde Felix van wethouder Rietman weten. Ook John Smits van de VVD vraagt zich af waarom ‘niet alle bellen zijn gaan rinkelen’ bij de wethouder.

Volgens Rietman was daarvoor geen reden. De gemeente behandelt op dit moment nog de aanvraag voor een vergunning. “Dat is een zorgvuldig proces en daarna is er nog alle ruimte voor inspraak en rechtsgang”, aldus Rietman. Hij wijst er wel op dat in Genemuiden en Hasselt al eerder van de maximale hoogte van 16 meter is afgeweken. Ook noemt de wethouder Fuite een ‘prachtig bedrijf met een niche die heel belangrijk is’. “Dat belang is groter dan alleen de werkgelegenheid in Zwartewaterland.”

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500