Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
2 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

CU wil veilig fiets- en wandelpad tussen Hooibergenterrein en Olde Maten

Geplaatst op: 5 maart 2022

(Adv.) De ChristenUnie had zaterdag 5 maart een Walk en Talk-dag met natuur en cultuur als thema. De route voerde langs een aantal bijzondere plaatsen in Zwartewaterland en omgeving. Een deel startte bij de molen De Zwaluw in Hasselt. Voorzitter Jan van der Stege gaf aan trots te zijn op wat er de afgelopen jaren is bereikt met vele vrijwilligers en gulle gevers. “De molen is echt van ons allemaal”! 

Daarna liepen de wandelaars via de Kalkovens naar de Veldschuur. Herman Lassche ging in op het ontstaan van De Veldschuur en de ontwikkelingen rondom en in de Olde maten. Een prachtig natuurgebied waarin heerlijk gewandeld en gefietst kan worden. Sinds het ontstaan van De Veldschuur in 2005 is er veel gerealiseerd met heel veel verschillende belanghebbenden. “Wat zou het fijn zijn als de Velschuur voor fietsers en voetgangers vanaf het Hooibergenterrein beter en veiliger bereikbaar is. Wandelen langs de Stadsweg voelt niet altijd veilig” volgens Herman Lassche. Ook een rechtstreekse fietsverbinding tussen Zwartewatersklooster en Rouveen werd als aandachtspunt meegenomen.

Onder leiding van Jouk Huisman en Gert Timmermans werd de wandeltocht voortgezet richting Zwartewatersklooster en de plek waar mogelijk de gesneuvelde ridders van de slag bij Ane zijn begraven. ”De geschiedenis en de cultuur van onze streek liggen hier voor het oprapen” zei Gert Timmermans. Om dat voor het voetlicht te brengen heeft hij een lespakket over de ridders ontwikkeld wat onlangs is gepresenteerd.

De Walk en Talk in Genemuiden startte bij de karakteristieke hooiberg aan de ‘rookvrije’ Achterweg. Via het centrum ging het vervolgens in de richting van het Tapijtmuseum. In dit museum wordt de boeiende geschiedenis over de productie van vloerbedekking verteld en getoond alsook uitgelegd welke onschatbare waarde het tot op vandaag heeft voor de werkgelegenheid voor Zwartewaterland! Daarna ging de wandeling via de veerpont richting Zwartsluis naar ’t Botterhuus waar de historische botter ZS13 ligt.

De ochtend werd gezamenlijk afgesloten bij de familie Kronenberg in De Velde. Eilard Kronenberg vertelde gepassioneerd over zijn hobby als imker. Het proces om honing te maken in de prachtige omgeving die Zwartewaterland rijk is, vergt veel aandacht voor voldoende biodiversiteit en dat werd nogmaals onderstreept. Zuinig zijn op de natuur om ons heen waarin we heerlijk samen kunnen recreeren, wonen en werken is iets wat echt telt!

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500