Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
30 november 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Hulpactie Hervormde kerk in volle gang

Geplaatst op: 9 maart 2022

(Ingezonden) Na de inzamelingsactie, waarbij boven verwachting veel ingezameld is, van de Hervormde Gemeente Genemuiden van vorige week is er besloten om, voordat de trailers met goederen vertrokken, met twee busjes vooruit naar de Oekraïense grens te gaan. Daar gaat men de meeste primaire zaken (water, voedsel, medische hulpmiddelen, babyvoeding etc.) alvast te bezorgen gezien de urgente nood.

Eind vorige week vertrok een groep van 4 personen met 2 busjes richting de Oekraïense Grens. Na een lange reis en veel overleg werd de grens bereikt van Dorohusk. Na overleg met de lokale initiatiefnemers werd de eerste bus gelost. Op deze plekken kwamen volle bussen met gevluchte Oekraïners aan en zij werden zeer gastvrij ontvangen door de Poolse bevolking. Daar stonden diverse tenten met eten, drinken, kleding en primaire levensbehoeften. We werden met open armen ontvangen en met man en macht werd de bus gelost. De tweede bus werd iets verderop gelost in een loods waarbij de goederen doorgingen naar Oekraïne en daar onder de bevolking worden verdeeld.

Doel twee van de reis was om vluchtelingen mee te nemen naar Nederland. Na overleg werden we doorgestuurd naar de grenspost Ustyluh, anderhalf uur zuidelijker. Na een rit over zeer slechte wegen kwamen we aan bij de grenspost. Ook hier troffen we vele moeders met kleine kinderen aan, met veel verdriet in hun ogen. Ze weten niet waar ze zijn, waarom ze hier zijn en waar ze heen gaan. Sommige vluchtelingen hebben zelf transport geregeld en werden daar opgehaald, maar de overgrote meerderheid werd vervoerd naar sporthallen van waaruit ze worden vervoerd naar voornamelijk Warschau en Berlijn. Na lang wachten en vele telefoontjes later kwamen uiteindelijk een vrouw met haar 16 jarige zoon de grens over en gingen met ons mee.

Na een lange terugreis (alle hotels in een straal van 150km zaten vol) kwamen we om 02.00 uur in het hotel aan. Na een korte nacht en ontbijt werd de reis vervolgd naar een Christelijk Conferentiecentrum in Zakosciele (1 uur rijden vanaf Warschau). Na overleg met de coördinator van het centrum en de concrete vraag om 2 mensen mee te kunnen naar Nederland, kwamen we in contact met 1 vrouw en zoon (8 jaar) die graag met ons mee wilden. Een heel bijzonder moment voor hen om met 4 totaal onbekenden naar een voor hen onbekend land te gaan. Daarnaast was communiceren heel lastig aangezien ze alleen Russisch konden. Met handen en voeten is er binnen 1 dag een bijzondere band ontstaan gedurende de terugreis. We hebben gezien dat hulp echt nodig is en we bidden voor deze mensen en de velen die nog op de vlucht zijn.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500