Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
10 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Comité wil maaltijden serveren tot laatste vluchteling de grens passeert

Geplaatst op: 11 maart 2022

Inwoners van Genemuiden blijven, zolang de situatie het toelaat, maaltijden bereiden langs het grensgebied van Polen met Oekraïne. “We bakken tot de laatste vluchteling hier over de grens is”, meldt het comité dat vanuit Genemuiden alles coördineert. Vrijdag was nog even sprake dat men zou stoppen met de actie uit veiligheidsoverweging. Echter is na meerdere gesprekken met hulporganisaties toch besloten om door te gaan zolang het kan.

Sinds vorige week woensdag staat een groep vrijwilligers uit Zwartewaterland en omgeving met een mobiele keuken in de Poolse plaats Korczowa. Daar worden per dag duizenden vluchtelingen opgevangen die op doorreis zijn naar veiligere gebieden. De kookploeg uit Genemuiden voorziet de Oekraïners daar dagelijks aankomen van warme maaltijden, fruit en drinken.

Die complete operatie wordt aangestuurd vanuit een woning in een nieuwbouwwijk van Genemuiden. De drie coördinatoren plegen continu telefoontjes, begeleiden nieuwe vrijwilligers en zorgen ervoor dat vanuit heel Nederland voedsel wordt ingezameld. Hun namen hoeven niet naar buiten worden gebracht in dit artikel. Want, zo stelt het comité: “De eer hoeft niet aan ons worden toegebracht. We ontvangen hiervoor de krachten van onze God.”

Vader en dochter zitten iedere dag van 06:00 tot 23:30 uur aan de keukentafel in Genemuiden om allerhande zaken te regelen. “Vorige week sprak ik met oprichters van deze actie. Na twee minuten praten had ik gelijk al door dat we direct in actie moesten komen. Daarom regelen wij sinds vorige week met z’n drieën de coördinatie vanuit Nederland. Daar komt van alles bij kijken. We hebben contact met bedrijven die voedsel willen leveren, met mensen die willen sponseren en met vrijwilligers die zich hebben aangemeld om naar Polen te willen afreizen”, vertelt de coördinator die in het dagelijks leven docent is binnen het beroepsonderwijs.

Tekst gaat verder onder de foto.

Al meer dan 100 mensen hebben ingetekend om vanuit Genemuiden richting Polen te vertrekken. En dat zijn niet alleen mensen uit de omgeving, vanuit het hele land komen telefoontjes binnen. “Vandaag hadden we nog een piloot en een advocaat aan de lijn die ook mee wilden doen”, vertellen de gezichten achter de actie. Alle mensen die meegaan worden voorafgaand bijgepraat in een brasserie. Want helpen in Polen kan heftiger zijn dan veel mensen vooraf denken. Iedere vijf dagen stuurt het comité een nieuwe ploeg van 15 vrijwilligers richting de mobiele keuken. Daar worden ze vervolgens ingewerkt waarna de andere ploeg weer terugkeert naar Overijssel.

Naast het regelen van allerhande zaken houdt het drietal in Genemuiden ook de stand van zaken rondom Polen en Oekraïne in de gaten. “Het liefst willen we dat we eten kunnen serveren tot de laatste vluchteling de grens heeft bereikt, maar de veiligheid gaat boven alles. We willen niet dat de kogels bij wijze van spreken om de friettent vliegen. Als we in de media vernemen dat er gevaar dreigt, bellen we de ploeg met de boodschap dat ze moeten vertrekken”, vertelt het thuisfront.

De berichten die ze in Genemuiden binnenkrijgen van de vrijwilligers in Polen zijn schrijnend. “Sommige mensen eten gewoon bevroren snacks op omdat ze zo’n enorme honger hebben. Er zijn ook vluchtelingen die 36 uur achter elkaar gelopen hebben zonder te slapen. En dat moet je ook nog eens nagaan dat het daar continu rond het vriespunt is. De ploeg die vorige week vertrok is inmiddels weer in Nederland, je merkt dat ze zwaar geëmotioneerd terugkomen. Daar bereiden we de nieuwe vrijwilligers dan ook goed op voor”, melden de coördinatoren.

Vanuit Zwartewaterland vertrekken iedere week ook twee vrachtwagens vol levensmiddelen richting de kookploeg, ruim 1400 kilometer verderop. Het vullen van die opleggers gaat niet vanzelf, maar de ploeg merkt dat veel mensen bereidwillig zijn om mee te helpen: “30.000 maaltijden van een restaurant uit Zeeland, duizenden rookworsten en porties zuurkool, honderden broden, 22.500 hamburgers, het is onvoorstelbaar wat allemaal binnenkomt. Bijna alles kunnen we gratis of tegen kostprijs overnemen. Voor de kosten die overblijven hebben enkele mensen zich al gemeld. Particulieren en bedrijven kloppen bij ons aan dat facturen van soms wel 10.000 euro naar hen kunnen worden doorgestuurd.”

Het comité in Zwartewaterland, dat ook wel bekendstaat als de ploeg ‘Achter de friettent’, doet het werk naar eigen zeggen met vreugde. “Het is een hele hap, maar we zijn blij dat wij hier in vrede wat kunnen betekenen voor een ander. De drive achter deze actie is ons christelijk geloof. Die boodschap proberen we ook door te geven aan de vluchtelingen. Dat wil niet zeggen dat we daar in directe vorm gaan evangeliseren of dat alle vrijwilligers per definitie gelovig moeten zijn. Maar bij onze mobiele keuken liggen honderden Bijbels (in de taal van de vluchtelingen) die ze vrijblijvend mogen meenemen. Daarnaast krijgen alle kinderen een zakje snoep met een Bijbeltekst erbij. Zo hopen we in deze benarde tijden toch uitzicht te bieden aan deze mensen. Zelf bidden we dan ook iedere dag tot de Heere of Hij ons in deze zware tijden wil helpen”, besluiten de mede-initiatiefnemers.

Wie in contact wil komen met de initiatiefnemers kan een mail sturen naar info@genemuidenactueel.nl. De redactie kan geïnteresseerden vervolgens in contact brengen met het comité. Doneren kan middels deze link.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500