Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
8 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

SGP grote winnaar verkiezingen, verlies CU en CDA

Geplaatst op: 16 maart 2022

De SGP-fractie tijdens de uitslagenavond van de verkiezingen.

De SGP is de grootste partij geworden in Zwartewaterland met zes zetels. “De kiezer heeft de boodschap ‘Oog voor de Kern’ goed verstaan. We zijn enorm dankbaar met deze uitslag”, zegt lijsttrekker Maarten Slingerland.

Diederik Hoekman van de PvdA is tevreden met het resultaat: “We zijn blij dat we het aantal zetels hebben kunnen behouden. Ook de komende jaren willen we ons met een kritische blik tot toegevoegde waarde laten zijn in de gemeente.”

De ChristenUnie verloor een zetel. “Jammer natuurlijk, je hoopt dat je die vijfde restzetel mag behouden maar dat is niet het geval. Toch heeft de coalitie (SGP, PvdA en CU) van de afgelopen vier jaar een zetel erbij gekregen en daar zijn we blij mee. We staan open om opnieuw deel te nemen aan een coalitie”, zegt Tamme Spoelstra.

Ook Kira Fijn van BGZ is tevreden met het verkrijgen van een restzetel. “We zijn echt een partij die opkomt voor álle inwoners”, zegt Fijn als mogelijke reden voor de verkiezingswinst. Ze doet geen uitspraken over deelname aan een coalitie: “Die lijkt vooraf al beklonken.”

Het CDA verloor een restzetel en komt daarmee uit op twee zetels. “We vermoeden dat we de gevolgen ondervinden van de landelijke trend binnen het CDA. Dat merkten we ook tijdens de campagne. We hebben goed campagne gevoerd maar het bleek toch lastig om de kiezers terug te winnen.”

Grote winnaar SGP had een zesde zetel niet aan zien komen: “Je hoopt dat je een extra zetel wint”, zegt lijsttrekker Slingerland. “Maar dat we vermoedelijk twee zetels mogen bijschrijven is heel bijzonder. Je weet dat er gekke dingen kunnen gebeuren, maar ik was er wel even stil van. De sterkte campagne heeft effect gehad.”

De VVD is teleurgesteld dat ze geen tweede zetel hebben binnengeharkt. “Ondanks dat we in Zwartsluis veel stemmen hebben binnengehaald, lijkt het er helaas op dat we op één zetel blijven steken”, zegt John Smits.

Staatkundig Gereformeerde Partij: 6 (+ 2)

ChristenUnie: 4 (-1)

Buitgengewoon Zwartewaterland 4 (+ 1)

Christen Democratisch Appèl 2 (-1)

Partij van de Arbeid 2 (0)

VVD 1 (0)

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500