Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
8 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Zwartewaterland breidt opvang vluchtelingen uit

Geplaatst op: 16 maart 2022

De gemeente Zwartewaterland gaat de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne uitbreiden. Bij de opvang aan de Kamperzeedijk komen extra woonunits om meer vluchtelingen te kunnen huisvesten. Daarnaast onderzoekt het college van burgemeester en wethouders de mogelijkheid om een tweede opvanglocatie te realiseren op het bedrijventerrein in Hasselt.

Met die uitbreiding wil Zwartewaterland haar maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en aansluiten bij de behoefte die er bij inwoners is om zich in te zetten voor de vluchtelingen uit Oekraïne. Burgemeester Eddy Bilder: “De betrokkenheid die ik door de hele samenleving zie, is uitermate indrukwekkend.”

“Er gebeurt op dit moment ontzettend veel binnen onze samenleving”, ziet Bilder. “Heel veel vrijwilligers zijn met veel voortvarendheid aan de slag gegaan. Het is heel bijzonder om te zien hoe iedereen op zijn eigen manier een bijdrage wil leveren aan de opvang van vluchtelingen. Er zit zeer veel kracht in onze gemeenschap.” Daarom wil de gemeente haast maken met het uitbreiden van de opvangplekken om daarmee voorbereid te zijn op de komst van nieuwe vluchtelingen.

Eerst kijken naar grootschalige opvang

Op dit moment worden al een aantal vluchtelingen in Zwartewaterland binnen particuliere initiatieven opgevangen. De gemeente wil deze vluchtelingen op centrale locaties huisvesten om een goed gestructureerde, verantwoordelijke en veilige opvang te waarborgen. Daarbij is ook aandacht voor een goede organisatie van onderwijs, medisch en psychisch sociale zorg en werk. “We richten ons daarom nu eerst op initiatieven voor opvang voor een grotere schaal”, aldus burgemeester Bilder. “Als de stroom van vluchtelingen groter wordt, kijken we in een later stadium ook naar kleinschalige opvang en particuliere initiatieven.”

Vorige week is begonnen met de realisatie van de eerste opvanglocatie aan de Kamperzeedijk (locatie Westererf). Hier zijn een aantal woonunits geplaatst. Door de plaatsing van extra units wordt de beschikbare opvang nu uitgebreid. De verwachting is dat deze woonunits later deze week al kunnen worden geplaatst.

Tweede opvanglocatie in Hasselt

De eerste vluchtelingen kunnen op korte termijn hun intrek nemen op de Westererf. Bilder: “We zorgen zelf voor invulling van de opvanglocaties. Dat geeft ons de mogelijkheid om Oekraïners die verwant zijn, of uit dezelfde streek komen, in Zwartewaterland samen te brengen. Ze kunnen elkaar op die manier steun geven.”

Naast de opvang aan de Westererf onderzoekt het college van B&W de mogelijkheid voor een tweede opvanglocatie. Het college heeft een aanbod ontvangen om hiervoor een leegstaand kantoorpand op het bedrijventerrein in Hasselt te gebruiken. Met behulp van vrijwilligers uit de samenleving moet dit pand geschikt worden gemaakt voor het verblijf van de vluchtelingen. Bilder: “Zwartewaterland laat zich deze weken van zijn beste kan zien. We hebben er alle vertrouwen in dat met behulp van vrijwilligers ook deze locatie op korte termijn een thuis kan worden voor de vluchtelingen uit Oekraïne.”

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500