Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
10 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Inwoners en bedrijven maken volop gebruik van regionale scholing- en werkprogramma’s

Geplaatst op: 21 maart 2022

Het gaat goed met de arbeidsmarkt in Zwartewaterland. Het aantal Ww-uitkeringen is op het laagste niveau sinds 2008 en ook de doorstroom naar bijstandsuitkeringen is laag. Dit komt onder meer door succesvolle scholing- en werkprogramma’s als Groei Vooruit en Upgrade Jezelf. In Zwartewaterland maakten al veel bedrijven en inwoners gebruik van deze programma’s. “Voor veel mensen begint een leven lang leren steeds gewoner te worden”, zegt wethouder Gerrit Knol.

De Regio Zwolle, en dus ook de gemeente Zwartewaterland denkt in mogelijkheden, weet de wethouder. “We willen dat iedereen kan meedoen aan de arbeidsmarkt. Daarvoor is het belangrijk dat werknemers flexibel zijn en actuele kennis en vaardigheden hebben, zodat zij kunnen doen wij zij passie voor hebben”, zegt Knol.

Groei Vooruit helpt hierbij. Groei Vooruit helpt namelijk werkzoekenden, werknemers en zelfstandigen in de Regio Zwolle hun talenten te benutten en ontwikkelen. Al 95 inwoners zijn hierdoor al ondersteund of hebben zich hiervoor aangemeld. Ze krijgen zo advies over omscholing, bijscholing en persoonlijke loopbaancoaching.

Upgrade Jezelf biedt werkgevers de nodige (co-)financiering om hun werknemers te blijven upgraden. Daarvoor deden bedrijven in onze gemeente al 47 aanvragen. “Het is mooi om te zien dat zoveel inwoners en bedrijven in onze gemeente meedoen met deze programma’s”, zegt de wethouder. “Want het werkt echt. Daarvan hebben we genoeg voorbeelden in Zwartewaterland. En andere inwoners en bedrijven kunnen ook meedoen.”

Van horeca naar techniek

Max van den Berg uit Hasselt is zo’n voorbeeld. Hij werkt in de horeca, maar zijn echte passie is techniek. Door loopbaangesprekken met Groei Vooruit werd duidelijk wat voor baan hij wil en wat nodig is om die te krijgen. “Via een vriend hoorde ik over Groei Vooruit. Aanvankelijk dacht ik: Groei Vooruit helpt je bij het oriënteren op een bepaalde sector. Maar het is veel meer. Ik heb vier gesprekken gehad en kreeg persoonlijke opdrachten mee om meer inzicht te krijgen in wat ik wil en kan, waar ik energie van krijg en wat ik belangrijk vind in een baan. Heel waardevol. Mijn loopbaancoach gaf me ook goede tips om mijn cv te verbeteren. Ondertussen heb ik verschillende gesprekken gevoerd met technische uitzendbureaus en op advies van mijn coach ook met ondernemers in de techniek. Ook om te kijken of een opleiding binnen een bedrijf een mogelijkheid voor me zou zijn. Ik zit nog steeds in de oriëntatiefase, maar dat ik de techniek in wil, is inmiddels zeker.”

Van vrijwilliger naar medewerker kinderopvang

Evelien Antes uit Hasselt zag een baan op een ‘groene’ buitenschoolse opvang wel zitten. Maar dan moest ze wel eerst de juiste papieren halen. Dat werkt ze nu met hulp van Groei Vooruit. “Ik laat me omscholen tot medewerker kinderopvang niveau 3. Mijn werkcoach van gemeente Zwartewaterland bracht me in contact met Groei Vooruit. Groei Vooruit betaalt de scholingskosten, tot 5.000 euro. Zelf draag ik nog 200 euro bij. Dat is te doen.”

‘Duurzame inzetbaarheid van personeel is van vitaal belang’

Groothuis Bouwgroep uit Genemuiden bouwt aan een duurzame toekomst. Duurzame inzetbaarheid van het personeel hoort daar ook bij. Dankzij de bijdragen van het Ontwikkelfonds Regio Zwolle wordt een groot deel van de personeelsscholing gefinancierd. “De bouw is booming’, zegt HR-manager Ingrid Dekker. “Er is meer vraag naar dan aanbod van personeel. Het is lastig aan gekwalificeerde vakkrachten te komen. Daarom besloten we ons vooral te focussen op de ontwikkeling van ons huidige personeel. We willen een aantrekkelijke werkgever zijn én blijven. Met scholing binden we ons personeel en blijven we vooroplopen met de ontwikkelingen binnen de bouwsector. Daarnaast is het ook noodzakelijk voor het behoud van onze certificeringen.”

Groothuis ontving voor de scholing cofinanciering van het Ontwikkelfonds Regio Zwolle. “De aanvraag ging vrij simpel”, zegt Dekker. “We hoefden maar een aantal gegevens aan te leveren en daarnaast een offerte van de opleider en een korte motivatie van onszelf. Via Upgrade Jezelf kregen we een vaste contactpersoon toegewezen. Erg prettig, want dat maakte het heel laagdrempelig om te sparren over de aanvragen. Wij zijn blij met deze subsidiemogelijkheid. Het maakt het makkelijker om te investeren in ons personeel.”

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500