Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
2 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Senioren veiliger op pad na opfriscursus

Geplaatst op: 25 maart 2022

Veilig Verkeer Nederland (VVN) hield onlangs een opfriscursus voor senioren van 65 jaar en ouder van de gemeente Zwartewaterland in d’Overtoom te Genemuiden.

Gijs van Dalfsen vertelt namens VVN: “De opfriscursus was wel nodig omdat de afgelopen jaren het weggebruik flink veranderd is. Zo maken nieuwe typen vervoersmiddelen zoals de e-bike en de brommobiel gebruik van de weg, zijn er nieuwe verkeersregels en borden bijgekomen en zijn verkeerssituaties ingewikkelder geworden. De nieuwste ontwikkelingen over voorrang bij kruispunten, turborotondes, spitsstroken en nieuwe belijningen zijn in twee bijeenkomsten van 2 uur door een gecertificeerde voorlichter van VVN behandeld.”

Het doel is, zo vertelt Van Dalfsen, dat senioren zo langer mobiel kunnen blijven en ook in de toekomst veilig aan het verkeer deelnemen. Op deelnemersvragen werd ingegaan op het invoegen op de snelweg, de voorrang bij een uitritconstructie en de verkeersmaatregelen in een 30 km zone. De 30 km zone geldt nu bijna in elke dorps- en stadskern.

Gijs van Dalfsen besluit: “De opfriscursus werd uitgevoerd in opdracht van de provincie Overijssel. De eerste morgen werd geopend door wethouder Slingerland en verwelkomde hij zo’n twintig vrouwen en mannen die hun verkeerskennis wilden opfrissen. De cursus had een informatief karakter en was geen examen. Sommige senioren gaan nog een individuele rijvaardigheidsrit met een gecertificeerde ritbegeleider maken. Tijdens die praktijkrit krijgen ze tips en adviezen over hun rijvaardigheid, kijkgedrag en voertuigbeheersing. Zo kunnen de senioren wat zelfverzekerder en veiliger op weg.”

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500