Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
8 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Gemeente hoopt dat inwoners afval nóg beter scheiden

Geplaatst op: 5 april 2022

Foto: Ronald de Vreede

Inwoners van Zwartewaterland scheiden hun afval meestal goed, maar het kan beter. “We zien nog te veel rommel in het gft”, zei wethouder Harrie Rietman gisteren bij de aftrap van de aanpak #Terugwinnaars. “Dat is jammer, want vervuild gft kunnen we niet recyclen. Het wordt verbrand en dat leidt tot hogere kosten voor onze inwoners. Daarom beginnen we samen met de ROVA deze campagne.”

Er is dus nog ruimte voor verbetering in Zwartewaterland. Steeds vaker komt afval tussen het ingezamelde afval, zoals gft (groente, fruit en tuinafval), pmd (plastic en metalen verpakkingen en drankenkartons) en papier en karton. Dat afval zorgt voor vervuiling waardoor het afval geen goede grondstof meer is. De aanpak is daarom vooral gericht op het belang van het goed scheiden van grondstoffen, zodat geen restafval tussen de grondstoffen belandt.

Samen zorgen voor een beter milieu

Wethouder Rietman hoopt dat inwoners van Zwartewaterland zich blijven inzetten voor het goed scheiden van afval. “Een prettige en duurzame leefomgeving creëren wij niet alleen voor onszelf, maar ook juist voor de volgende generaties”, licht de wethouder toe. “En laten we eerlijk zijn: goed afval scheiden is niet moeilijk. Laten we daarom samen de schouders eronder zetten en ervoor zorgen dat we goed omgaan met het milieu.”

Van goed gescheiden afval maken we nieuwe duurzame producten

#Terugwinnaars laat zien dat afval scheiden gemakkelijk is maar ook wat er met goed gescheiden grondstoffen gebeurt. “Oud glas wordt weer nieuw glas en gft wordt omgezet tot nieuwe duurzame producten, zoals groen gas en compost”, weet Rietman. “Van ingezameld PMD maken we nieuwe verpakkingen, bankjes en bloembakken.”

Eén vervuilde container kan betekenen dat een hele vracht wordt afgekeurd

Dat goed scheiden belangrijk is, ziet de gemeente terug in de praktijk. Een vuilniswagen van ROVA leegt per rit de containers van een hele wijk. Als daar een aantal vervuilde containers tussen zitten, wordt de hele vracht afgekeurd. “Dat is ten eerste niet goed voor het milieu, want er gaan ontzettend veel nuttige grondstoffen mee verloren. Ten tweede kost afval verbranden veel geld. Dat wordt uiteindelijk doorberekend aan de inwoners.”

Een handige bewaarfolder met alle informatie op een rij

Binnenkort ontvangen alle huishoudens van Zwartewaterland een handige bewaarfolder. Daarin staat overzichtelijk hoe je afval moet scheiden en welke duurzame producten er van ons afval worden gemaakt. “Het is toch een mooi idee dat jouw van etensresten compost wordt gemaakt voor iemands tuin”, sluit de wethouder af.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500