Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
7 december 2022 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Bogermanschool zamelt 4113 apparaten in en wint E-Waste Race

Geplaatst op: 8 april 2022

De Johannes Bogermanschool heeft de E-Waste Race gewonnen. De leerlingen zamelden 4113 elektrische apparaten in. Daarmee versloegen zij negen andere scholen in Zwartewaterland, Steenwijkerland en Hattem. “Een fantastische prestatie”, zei een trotse wethouder Harrie Rietman. “Maar de grootste winnaar is natuurlijk het milieu, want de materialen worden nu weer hergebruikt.”

Alle tien scholen tezamen zamelden 16.423 apparaten in. De leerlingen van groep 8 van de Johannes Bogermanschool bedachten vooraf een slimme aanpak. Zij betrokken leerlingen van groepen 3 tot en met 7 bij de race. De groep die het meeste zou inzamelen, werd pannenkoeken in het vooruitzicht gesteld. Dat werd groep vijf. Ook schakelden de leerlingen ouders in om zoveel mogelijk apparaten naar school te krijgen. Zelfs nadat de race al gesloten was, kwam er nog e-waste binnen. Dit gaat allemaal naar gerenommeerde recyclers, waar de onderdelen een tweede leven krijgen.

Compliment voor alle leerlingen

Wethouder Rietman kwam donderdag naar de Johannes Bogermanschool om de prijs uit te reiken. Deze bestaat uit een winnaarsplaquette en een reis naar wetenschapscentrum Nemo in Amsterdam. “Het is knap wat deze leerlingen met elkaar hebben gepresteerd”, aldus Rietman. “Ook de leerlingen van de andere scholen verdienen een groot compliment. Want dankzij hun inzet belanden al die apparaten niet in de verbrandingsoven, maar kunnen de onderdelen weer worden hergebruikt.”

Deze tien scholen deden mee aan de E-Waste Race: CBS Prins Willem Alexander (Hasselt), Johannes Bogermanschool (Genemuiden), Kindcentrum Ichthus (Genemuiden), Sint Andreasschool (Hattem), R.K. Basisschool Sint Bernardus (Oldemarkt), Prot. Chr. Basisschool De Ark (Oldemarkt), Prot. Chr. Willem-Alexanderschool (Steenwijk), School B (Steenwijk), BS De Lepelaar (Scheerwolde) en Geref. Evangelische Basisschool Het Kompas (Steenwijk).

“In Nederland wordt de helft van het elektronisch afval niet gerecycled. De E-waste Race moedigt kinderen, hun familie en buurtbewoners aan bewuster om te gaan met hun elektronica. Heeft u nog e-waste thuis liggen? Dit kunt u altijd inleveren bij uw plaatselijke milieustraat of afvalbrengstation”, besluit Harrie Rietman.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500