Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
7 december 2022 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Kinderen Eben Haezerschool beste in het verkeer

Geplaatst op: 8 april 2022

Groep 7 van Eben Haezerschool heeft de hoogste score gehaald bij het verkeersexamen. Zij hebben gemiddeld de hoogste score bij het theorie-examen (22,1) en het laagste aantal fouten bij het praktijkexamen. De school ontvangt daarom binnekort een beker uit handen van wethouder Maarten Slingerland.

Erik Schaapman van de Johannes Bogermanachool en Dernick Last van Eben Haezerschool zijn de beste ‘verkeersleerlingen’. Zij hebben alle 25 vragen goed beantwoord in het theorie-examen. Ook zij krijgen volgende week een beker van de wethouder.

Maandag 28 maart en vrijdag 8 april hebben 153 leerlingen van groep 7 van alle basisscholen in Genemuiden het verkeersexamen gemaakt. Het examen bestond uit een theoretisch en een praktisch gedeelte. Zo’n 50 vrijwilligers (enthousiaste moeders en vaders) hebben geholpen om de examens mogelijk te maken.

Bij het theoretisch onderdeel moesten 25 vragen gemaakt worden. Je was geslaagd als je 16 of meer antwoorden goed had. Een aantal leerlingen is geslaagd na een herkansing voor dit pittige examen. Er was één leerling die het volgend jaar het nog een keer probeert.

Vrijdag 8 april volgde het uitgestelde praktisch examen. Vorige week kon het niet doorgaan vanwege de barre weersomstandigheden. Na een fietscontrole moest een route door Genemuiden individueel gereden worden. Eén fiets is afgekeurd en die leerling kon op een reservefiets toch de examenroute  afleggen. De start was bij d’Overtoom. Witte pijlen op het wegdek gaven de rijrichting aan.

De ‘controleurs’ waren goed te spreken over het rijgedrag van de kinderen. Over het rijgedrag van sommige autobestuurders waren ze minder te spreken. Op het eind van de route kregen de kinderen nog vragen over de dode hoek bij vrachtwagens. De brandweerkazerne diende als leslocatie en de brandweerauto’s waren de lesauto’s. De antwoorden telden niet mee voor het examen. Omdat bij de dode hoek van vrachtwagens maar ook bij tractoren veel (soms dodelijke) ongelukken gebeuren is dit onderdeel in het examen opgenomen. Het merendeel van de leerlingen heeft de route foutloos gereden.

De in-/uitritconstuctie was nieuw bij de Oosterbrugstraat/Oosterkaai. Bij een in-/uiritconstructie heeft alle kruisend verkeer, ook voetgangers, voorrang. De verkeersveiligheid op een stukje industrieterrein met al die vrachtwagens, is volgens de dienstdoende controlepost ook voor verbetering vatbaar. De verkeersveiligheid moet hier veel beter.

Genemuiden is er weer een stukje verkeersveiliger op geworden. Nu maar hopen dat ze het geleerde ook toepassen en zich in het verkeer gedragen zoals het moet als ze ouder worden”, besluit mede-organisator Gijs van Dalfsen.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500