Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
30 november 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Zwartewaterlandloop na drie jaar terug op de kalender

Geplaatst op: 13 april 2022

Foto Henk Kuik: De passage van Zwartewatersklooster tijdens de editie van 2019.

Na twee coronajaren staat op vrijdag 24 juni de Zwartewaterlandloop weer op de kalender. Lopers kijken blijkbaar reikhalzend uit naar het evenement in Zwartsluis, want het gaat uitstekend met de inschrijvingen. “Voor de coronabreak zat de Zwartewaterlandloop in de lift en die lijn willen we doortrekken”, zegt Marco Mosman, wedstrijdleider en bestuurslid van de organiserende stichting.

Volgens Mosman vielen bij de laatste edities veel lopers voor de sfeer en het landschap van Zwartewaterland. “De route langs de dijk en door Zwartewatersklooster is best uniek. Zeker in combinatie met de gezelligheid in Zwartsluis. Ook met de bananen en het water bij de finish onderscheiden we ons. Sommige lopers noemen dit evenement al gekscherend de ‘bananenloop’.

Van een naamswijziging is uiteraard geen sprake. Daarvoor is de Zwartewaterlandloop in vijftien jaar tijd teveel ingeburgerd. De organisatie wil de naam ook nog meer eer aan doen. “Maar Genemuiden of Hasselt in het parcours opnemen is simpelweg niet mogelijk. Wel investeren we volop in de contacten in beide kernen van Zwartewaterland. We verwachten daarom veel deelnemers uit Genemuiden en Hasselt.”

Uit de wijde regio

Maar ook uit de rest van de regio komen vermoedelijk veel lopers naar Zwartsluis. Bij de laatste edities kwamen deelnemers uit onder meer Zwolle, Kampen, Emmeloord, Steenwijk en Meppel. Ze kunnen voor dezelfde afstanden als de laatste jaren terecht in Zwartsluis. “De vorige keer bleek de 6 kilometer een groot succes: we brengen de deelnemers aan die afstand met een bus naar halverwege het parcours, waarna ze teruglopen naar de finish aan de Handelskade. Buiten dat blijft de 12,2 kilometer, die ook als estafette is te lopen, het koningsnummer.”

Clinics voor de jeugd

Ook stimuleert de organisatie jongeren om de loopschoenen aan te trekken. Dat gebeurt onder meer met clinics op twee basisscholen in Zwartsluis. Jeugdige deelnemers kunnen vervolgens kiezen uit afstanden van 1 of 3 kilometer. Die afstanden vormen een prachtig voorprogramma voor het langere werk aan het begin van de avond.

De organisatie ontdekt ondertussen dat de tijd de afgelopen jaren niet stil stond. Vooral het prijspeil is enorm gestegen. “De prijs van medailles is bijna verdubbeld, dat is bizar. Maar gelukkig staan we er ook bij de sponsoren uit Zwartsluis en omgeving goed op. Een hele mooie ontwikkeling is het nieuwe pad langs de dijk. Hardlopers kunnen daar nu veel beter uit de voeten. Dat maakt deze loop nog aantrekkelijker.”

Meedoen aan de Zwartewaterlandloop? Kijk voor alle informatie over het evenement op www.zwartewaterlandloop.nl

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500