Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
11 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Unieke traditie Luiemotte kan dit jaar weer plaatsvinden

Geplaatst op: 14 april 2022

Archieffoto: Erik Eenkhoorn

Na twee coronajaren kunnen de Luiemottes dit jaar weer door de straten van Genemuiden trekken. De traditie staat dit jaar op de agenda voor maandag 2 mei. Wie zelf aan de slag wil met een Luiemotte kan hier een handleiding vinden.

De traditie bestaat al sinds mensenheugenis en is bedoeld om mensen wakker te maken. De Luimottes bestaan meestal uit 6 tot 8 kinderen die gezamenlijk een liedje zingen om de inwoners van de Tapijtstad te wekken. Het lied gaat als volgt: “Luiemotte, luie zotte op goan stoan, ie mun weer noar beadde goan’.

De basis van een luiemotte wordt gevormd door een ladder met daaroverheen een wit laken. Verder kan er gaas of een gebogen buis worden gebruikt om wat vorm aan het geheel te geven. Het belangrijkste is echter de versiering. Omdat het om een lentefeest gaat, moet die voor het overgrote deel uit weidebloemen bestaan.

Luiemotte wordt, voor zover bekend, alleen in Genemuiden gevierd. Van oorsprong werd een langslaper gezocht, die in pyama en op blote voeten op de Luiemotte moest plaatsnemen en op deze manier door Genemuiden werd gedragen. Nu wordt een klein kind op de Luiemotte geplaatst. Volgens sommigen ligt het ontstaan van de Luiemotte in verre tijden waarin, met de hoop op een goede oogst, meiprocessies werden gehouden en waarbij in versierde tempels de dikwijls onzichtbare godheid als beschermengel van de vruchtbaarheid werd rondgevoerd.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500