Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
10 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Zeilfanaten zien uit naar Mattenschippersrace

Geplaatst op: 15 april 2022

Na twee jaar afwezigheid door corona gaat op 23 april de Mattenschippersrace weer van start. Vanuit de haven van Blokzijl starten dan weer traditionele zeilende vrachtschepen (zoals tjalken en skûtsjes) voor een race door de Kop van Overijssel. Ze mogen de motor niet gebruiken en moeten dus jagen, zeilen, bomen of roeien.

Het nieuwe wedstrijdcomité met Bernard Sportel en Matthijs Jobse heeft inmiddels al 13 grote schepen en 5 punters kunnen inschrijven. Het betreft veelal eerdere deelnemers aan de race, die inmiddels 22 edities achter de rug heeft.

Afhankelijk van de windrichting varen de schepen met de klok mee of juist er tegenin. Met de klok mee wordt er gestart aan de oostkant van de sluis en gaat de route vervolgens via het Giethoornse Meer, de Blauwe Hand en Beukerssluis naar Zwartsluis. Daar moeten ze een mat ophalen en die naar Blokzijl brengen via Genemuiden, Kadoelen en Vollenhove. De start is altijd een spektakel. De zwaarste schepen starten rond 8 uur ’s ochtends, gevolgd door de lichtere schepen om 9.45 uur. Tussendoor starten de punters die een eigen race varen. Die voert onder andere over de Arembergergracht.

De mat staat symbool voor de matten die eind 19de eeuw vanuit Blokzijl langs de hele Zuiderzee werden verkocht door mattenschippers. Eén van die schippers was een Nekeman, een voorvader van sponsor Lens Nekeman van Interfloor. Hij steunt de race al vele jaren.

Op vrijdagavond 22 april is er schipperspalaver bij Café Van Ens in Blokzijl. Het is een goed gebruik dat er na de startloting een gezellig feest ontstaat. De prijsuitreiking is de volgende dag op hetzelfde adres om ca. 21.00 uur. Daarna wordt er volop nagepraat over de race én gedanst.

De Mattenschippers zorgen voor prachtige plaatjes in de haven van Blokzijl, zowel de avond voor de race als na afloop. Tijdens de race is, afhankelijk van de weersomstandigheden, te zien hoe de schippers zich in vroeger jaren moesten voortbewegen.

Nieuw dit jaar is ook dat de race live te volgen is op internet. De link is: https://tt.zeilvaartwarmond.nl/?event=Mattenschippersrace/2022

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500