Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
21 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Evert van Benthem even terug in Sint Jansklooster

Geplaatst op: 22 april 2022

Foto's Henk Kuik.

“Ik weet niet wat ik moet zeggen…”, twijfelt Evert van Benthem even nadat het groene doek eindelijk van kunstwerk De Schaatser is afgehaald. “Albert, kom hier”, zegt hij een paar seconden later. “Het is fantastisch geworden. Toen ik twee jaar geleden hoorde dat jij het kunstwerk zou maken, wist ik dat het goed kwam.”

Het onthullen van het kunstwerk dat Albert Weijs maakte, was het slotstuk van een historisch half uur. Nadat hij samen met zijn dochter de nieuwe tunnel opende, liep Weijs met een gezelschap van plaatsgenoten en legendarische schaatsers tien meter verderop. Daar wachtten ze op een al even legendarisch gezelschap: Van Benthem skeelerde samen met zijn drie maten uit de kopgroep van 1985 in de richting van het kunstwerk.

“Nou moet ik hetzelfde kunstje doen als toen…”, riep Evert ten Napel de microfoon in. De verslaggever vloog Van Benthem destijds om de nek en moest nu ongeveer dezelfde capriolen uithalen om ‘die dekselse Evert’ te achterhalen. De Leeuwte veranderde voor even in de Bonkevaart. “Nou flikt ie het weer…”, mopperde Henri Ruitenberg met een knipoog. Net zoals 37 jaar geleden was Van Benthem hem weer te snel af. “Of ik daar nog wel eens van wakker lig? Een keer in de week…”

Burgemeester Bats heette de aanwezigen vervolgens welkom, waarna Marleen Pol van Plaatselijk Belang de geschiedenis van het kunstwerk nog even kort uiteenzette. “Op deze plek begon Evert vroeger aan zijn trainingen. Jammer dat het ijs het vandaag niet toeliet…”, grapte Pol, die stelt dat negen van de tien Nederlanders de link tussen Van Benthem en Sint Jansklooster leggen.

Ondertussen had Syb van der Ploeg de microfoon al in handen gehad. Hij zong de Kast-hit In Nije Dei als eerbetoon aan Van Benthem. “Toen ik jou zag, wilde ik schaatser worden. Het is zanger geworden, maar liever was ik schaatser”, aldus Van der Ploeg. Van Benthem kan zich zijn eerste kennismaking met de zanger nog herinneren. “Toen we hier nog een kaaswinkel runde, stopte er plotseling een vip-bus voor de zaak. Dat bleek De Kast te zijn, waarvan ik toen nog nooit had gehoord. Ze kochten wel allemaal een stuk kaas…”

Daarna nam de tweevoudig Elfstedentochtwinnaar zelf het woord. “Dit is mijn plek. Ik ben geboren aan de Leeuwte, we hebben er geboerd en onze kinderen zijn hier geboren. Dit is ook de plek waar ik trainde met mensen als Piet Boes, Appie Weijs en Jan Roelof Kruidhof. Als die laatste meedeed, leek het wel een wedstrijd. Dankzij die jongens legde ik de basis voor mijn overwinningen.”

Bij de onthulling van het kunstwerken waren niet alleen veel prominenten uit de schaatssport, waaronder collega-Elfstedentochwinnaar Henk Angenent, en journalisten aanwezig. Ook Sint Jansklooster was massaal uitgerukt voor het bijzondere moment. Vanaf nu kunnen inwoners en bezoekers het kunstwerk bewonderen. Daar rondom heen zijn nieuwe banken geplaatst.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500