Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
28 september 2022 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Brandweer IJsselmuiden brengt oude wagens naar Oekraïene

Geplaatst op: 30 april 2022

In IJsselmuiden zijn de afgelopen weken zeven overbodige brandweerauto’s ingezameld en klaargemaakt voor transport. De wagens gaan naar Oekraïne, daar is een enorm tekort aan goede brandweervoertuigen.

“Eerder hebben we al een inzamelingsactie voor materialen gehouden bij de post in IJsselmuiden. Toen we vervolgens van onze Oekraïense collega’s de vraag kregen of we ook voertuigen konden leveren, zijn we direct aan de slag gegaan”, vertelt Jan ten Berge namens de brandweerpost.

Er is contact geweest met alle Nederlandse veiligheidsregio’s met de vraag of ze nog auto’s konden missen. “De voertuigen uit Balkbrug en Bathmen stonden na 17 jaar op het punt om vervangen te worden. Dit keer worden ze niet geveild, maar gaan ze rechtstreeks naar het oorlogsgebied”, vertelt Ten Berge.

“We vinden het mooi dat we wat voor de collega’s in het rampgebied kunnen betekenen”, vult Simon Doorn aan. “Maandag vertrekken we en hopelijk kunnen we dinsdag de voertuigen afleveren op de plaats van bestemming. We hebben ondertussen ook voldoende mankracht geregeld in IJsselmuiden voor de komende week. Mocht hier wat gebeuren, is er alsnog een voltallige ploeg beschikbaar”, zegt Doorn.

De wagens zijn de afgelopen periode compleet gekeurd en bevoorraad. “Er zit een verse APK op én alle wagens hebben extra koppelstukken. Want de slangen die ze daar gebruiken passen normaal gesproken niet op Nederlandse brandweervoertuigen. Als het relatief veilig is in Oekraïne rijden we de voertuigen het binnenland in. Anders leveren we ze af aan de grens”, besluit Jan ten Berge.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500