Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
26 september 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Afscheid nemen van ‘Schippers Welvaren’ met lach en traan…

Geplaatst op: 6 mei 2022

(reportage: Wim Rietman)

Maar liefst 28 jaar waren Herman en Alie Lindeboom de uitbaters van het bekende lokale café ‘Schippers Welvaren’. Een ingespeeld koppel dat generaties plaatsgenoten talloze gezellige uren heeft bezorgd. De rol van sympathieke en joviale kroegbaas zat Herman als een oude jas, terwijl Alie als een bezige bij altijd overal waar nodig bijsprong. Nu komt binnenkort een einde aan een bijzonder tijdperk. Genemuiden gaat een uniek ondernemerspaar missen. Genemuiden Actueel blikt met Herman en Alie terug op een onvergetelijke periode.

“Wanneer we straks het laatste biertje hebben getapt en de lichten worden gedoofd, kijken we terug op een prachtige tijd”, vertelt Alie Lindeboom. “Het was een groot, maar prachtig avontuur”, vult echtgenoot Herman aan terwijl het echtpaar terugblikt op al die jaren aan de Westerkaai.

Volslagen onervaren betrok het stel op 19 februari 1994 het bekende café. Aanvankelijk was het plan dat Alie overdag de zaak zou runnen, terwijl Herman dan ’s avonds de honneurs achter de bar zou waarnemen. Hij zou dan zijn gewone job als vrachtwagenchauffeur aanhouden. Na welgeteld een week bleek die gedachte toch wat al te optimistisch. Herman verruilde definitief het stuur voor de tapkraan.

“Het eerste half jaar was moeilijk”, vertelt Alie. “Maar na de eerste Biestemerk was er geen houden meer aan. Op die dag leerden veel mensen ons kennen en zo is er een vaste, trouwe groep vaste gasten ontstaan”.

“Het runnen van een café is voor ons een ‘way of life’ geworden”, aldus Herman. “Alles moest ervoor wijken. En dat hebben we met veel plezier gedaan. Al die tijd hebben we 50 weekenden per jaar gewerkt. We hebben privé behoorlijk veel ingeleverd, maar hebben er aan de andere kant ook hele mooie dingen voor teruggekregen”.

“We hebben hier relaties zien ontstaan”, zo vult Alie aan. “De kinderen van hen komen hier nu. Onlangs was hier zo’n gezin en zat opa ook aan de bar. Dat is toch geweldig!”

Jarenlang organiseerde ‘Schippers’ ook allerlei activiteiten. Busreizen naar concerten, voetbalwedstrijden, bezoeken aan de brouwerij of het ijsgala. “Geweldige reisjes waren dat”, zegt Herman. “Het was alleen jammer dat één van ons tweeën altijd onze eigen toko moest bewaken”.

Een legendarisch evenement is ook het wereldkampioenschap toepen. Karst de Lange Dzn. is de bedenker van dit ludieke toernooi. Al sinds 2002 staat dit WK op de kalender, al konden de laatste twee edities vanwege de pandemie niet plaatsvinden.

“We hebben best vaak op de tenen moeten lopen” bekent Alie. “Gelukkig waren er altijd gasten die dat in de gaten hadden en ons hielpen met het ophalen van glazen e.d. Die fijne band met onze klanten is echt heel veel waard geweest”.

Herman: “Soms was je ook een soort psychiater. Dan vertelden mensen je dingen die je eigenlijk liever niet echt wilde weten. Aan de andere kant waren hun geheimen veilig. Onze stelregel was: wat in Schippers gebeurt, blijft in Schippers.”

Wanneer je met een echtpaar praat dat 28 jaar lang een café heeft bestierd, dan zijn de anekdotes natuurlijk niet van de lucht. Velen ervan zijn vanwege de privacy niet geschikt voor publicatie, maar zijn daarom niet minder kostelijk.

Alie: “Ik herinner me nog een dat het stampvol was in de zaak. Aan de bar zat een gast die iets te veel in het glaasje had gekeken. Hij zag er geen gat meer in om thuis te komen en dus bracht Herman hem ondanks de drukte met de auto naar huis. Toen hij de auto weer had weggezet en zijn plaats achter de tap weer innam zat de zojuist weggebrachte heer alweer aan de bar. Hilarisch natuurlijk, maar op het moment zelf schud je toch even met je hoofd.”

“Het is niet allemaal lang leve de lol geweest”, vertelt Herman. “We hebben veel lief en leed met onze bezoekers gedeeld. Veel stamgasten dien ons ondertussen ontvallen zijn. Velen missen we, maar we kunnen ook met plezier op de mooie momenten die we samen beleefd hebben terugkijken.”

“In de loop der jaren hebben er 34 meiden bij ons gewerkt”, zegt Alie. “Af en toe hadden we ook een jongen in dienst. Velen voelen zich hier nog steeds thuis. Op Koningsdag waren er nog een aantal bij ons in het café. De kindertjes erbij. Prachtig. En als het werk even overliep, pakten ze gewoon weer als vanouds mee aan. Dat doet ons erg goed”.

Nog even en een tijdperk is ten einde. Het echtpaar heeft de wereld ook zien veranderen. Herman: “De mobiele telefoon is onze grootste concurrent geworden. Vroeger was de maandagavond een hele goede avond voor ons. Dan werd er in de kroeg bijgepraat over het afgelopen weekend. Tegenwoordig is dat niet meer nodig. WhatsApp houdt dat ongeveer live bij.”

En nu nadert langzaam maar zeker het einde van bijna 30 jaar horeca. “De coronaperiode heeft ons toch wat op andere gedachten gebracht”, bekent Alie. “Noodgedwongen hebben we ingezien dat er ook andere dingen in het leven zijn die we ondertussen zeer hebben leren waarderen. En Schippers blijft Schippers, alleen zijn wij er dan niet meer”.

Ondanks dat het welverdiend zou zijn, breekt voor het echtpaar straks nog geen tijd aan van ongebreideld luieren. Alie kijkt er met plezier naar uit op de kleinzoon te gaan passen, terwijl ze in de toekomst ook graag nog een verzorgende of administratieve functie zou bekleden. Herman blijft op basis van oproepkracht in dienst bij Koster en Hogeslag. Bij dit bedrijf vervoert hij de meest luxueuze auto’s door heel Europa. Dat werk doet hij met veel plezier. En door weer aan het werk te zijn als chauffeur is de cirkel voor hem dan eigenlijk ook weer rond.

Schippers Welvaren heeft jarenlang in Genemuiden een sociale spilfunctie vervuld die niet onderschat moet worden. Het boegbeeld was natuurlijk Herman, voor velen het perfecte voorbeeld van de ultieme kroegbaas. Alie hield intussen de touwtjes in handen. Gewoon een perfect samenspel.

“We hebben altijd met alle plezier hier gewerkt. We willen dan ook alle gasten bedanken voor de gezelligheid en de talloze onvergetelijke momenten. Het was een gouden tijd”, zo besluit het echtpaar Lindeboom.

De kroeg wordt overgedragen aan een jong ondernemersechtpaar. Daarover later meer op Genemuiden Actueel.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500