Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
2 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Gemalen in de regio komend weekend geopend

Geplaatst op: 12 mei 2022

Op Nationale Molen- en Gemalendag, zaterdag 14 mei, opent Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) de deuren van vier gemalen: Gemaal A.F. Stroink (Vollenhove), gemaal Zedemuden (Zwartsluis), gemaal Streukelerzijl (Hasselt) en gemaal Veneriete (Genemuiden).Tussen 10.00 en 16.00 uur kunnen bezoekers een kijkje nemen in de gemalen die de waterpeilen regelen en zorgen voor voldoende water.

Medewerkers van het waterschap geven rondleidingen door het gemaal en bezoekers krijgen een uniek kijkje achter de schermen. Waar moet je rekening mee houden als je het gemaal bedient en welke machines gebruikt het waterschap om ervoor te zorgen dat het waterpeil onder controle blijft? Op deze en andere vragen krijgen geïnteresseerden antwoord als ze een bezoek brengen aan het gemaal.

Gemaal A.F. Stroink

Het gemaal A.F. Stroink regelt het peil op de boezem (waterbergingsgebied) van Noordwest-Overijssel en indirect van de polders in Noordwest-Overijssel, de polder Nijeveen-Kolderveen en het stroomgebied van de Vledder- en Wapserveense Aa. De totale oppervlakte van dit gebied is ruim 50.000 hectare. Adres gemaal A.F. Stroink: Weg van Twee Nijenhuizen 18, 8325 PD Vollenhove.

Gemaal Zedemuden

In gemaal Zedemuden staan drie pompen met een waaierdiameter van 3,6 meter en een totale pompcapaciteit van 124 m3 per seconde. Dit houdt in dat het gemaal in één minuut 7.440 m3 water kan verpompen: de inhoud van drie Olympische zwembaden. Hiermee is Zedemuden het op een na grootste gemaal van Nederland. Alleen het gemaal IJmuiden heeft een grotere pompcapaciteit. Adres gemaal Zedemuden: Hasselterdijk 35, 8064 PL Zwartsluis.

Gemaal Streukelerzijl

Op de dijk tussen de Overijsselse Vecht en Hasselt ligt gemaal Streukelerzijl. Dit monumentale gemaal uit 1925 zorgt er voor dat het water uit het binnenland afgevoerd kan worden richting het IJsselmeer. Naast gemaal Streukelerzijl staat gemaal Galgenrak dat zorgt voor het peilbeheer van de noordelijke polders. Adres gemaal Streukelerzijl: Gennerdijk 20, 8061 PR Hasselt.

Gemaal Veneriete

Met een capaciteit van 165m3 per minuut bemaalt gemaal Veneriete sinds 1961 de polder Mastenbroek. De Veneriete is een afwateringskanaal en loopt van het Venerietegemaal aan de Kamperzeedijk naar het Zwarte Meer. Tot 1856 werd het overtollige water van de polder Mastenbroek met inzet van een windmolen afgevoerd. In 1856 werd het Stoomgemaal Mastenbroek gebouwd. Dit gemaal werd in 1961 vervangen door het elektrische gemaal Veneriete. Het oude stoomgemaal Mastenbroek is naast het nieuwe gemaal blijven staan. Adres voor gemaal Veneriete en Stoomgemaal Mastenbroek: Kamperzeedijk 7, 8281 PA Genemuiden.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500