Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
20 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

‘Kunstgrasveld vangt warmte op voor 200 huishoudens’

Geplaatst op: 9 juni 2022

Wie wel eens een balletje trapt op een kunstgrasveld, weet dat die velden erg warm kunnen worden. Daarom wordt in Zwolle nu geëxperimenteerd met de vraag of ze die warmte kunnen opvangen. Er ligt op sportpark De Marslanden namelijk een veld met kunstgras uit Genemuiden waarmee warmte wordt opgewekt.

“We hebben vier verschillende technieken ontwikkeld die we deze zomer uitproberen in Zwolle”, vertelt Dennis ten Barge namens energiebedrijf Aendless. “Er ligt een buizensysteem dat eigenlijk het tegenoverstelde doet van vloerverwarming. Wij pompen water van ongeveer 10 graden de buizen in. In de zomer kan dat water in de buis oplopen tot 25 graden. We vangen dat op en kunnen dat vervolgens terugleveren aan huizen of kantines van sportclubs”, legt Dennis uit.

In eerste instantie gaat het om een proef. Met vier verschillende ondergronden wordt momenteel proefgedraaid. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar welke vorm de meeste warmte afgeeft. “Al met al blijft het een sportveld en je moet ook goed kunnen bewegen. Want de ene ondergrond is harder dan de ander”, ligt Ten Barge toe. Van de vier ‘testveldjes’ die nu bij De Marslanden liggen, wordt na de zomer de beste geselecteerd. “Daarvan leggen we een groot voetbalveld aan, ook om te kijken hoe het beheer en onderhoud bij een club verloopt”, blikt Dennis vooruit.

De verwachting is overigens ook dat sporters profiteren van het nieuwe systeem. “We gaan er vanuit dat het een stuk minder warm gaat worden op het veld omdat de warmte in het water trekt”, zegt Ten Barge, die verwacht dat 200 huishoudens energie kunnen krijgen van een kunstgrasveld. Als het volgens plan verloopt kunnen sportclubs over twee jaar dit soort systemen aanvragen voor hun eigen veld.

Het lijkt er overigens niet op dat sportverenigingen met een eenvoudige sponsorloop zo’n bijzonder kunstgrasveld kunnen bekostigen. Dat hoeft overigens ook niet. “Aendless doet de investeringen en verkoopt de energie aan afnemers. Zo heeft de club geen hoge kostenpost”, besluit Dennis ten Barge.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500