Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
4 oktober 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Bovenstem gaat de grens over

Geplaatst op: 15 juni 2022

Jarne Eenkhoorn en organist Dirk Mulder (r)

De alombekende Bovenstem gaat de grens over. Niet richting Duitsland of België, maar de provinciegrens. Jarne Eenkhoorn uit Genemuiden is namelijk druk bezig met de voorbereidingen van een Bovenstemavond in het Drentse Berghuizen, nabij Ruinerwold.

“We kwamen op het idee om eens een Psalmzangavond te organiseren buiten de de regio Kampen, Zwolle, Genemuiden, Hasselt”, vertelt Eenkhoorn. Met ‘we’ doelt hij op de mede-organisatoren Klaas Slager en Klaas Mulder uit Staphorst. De drie kennen elkaar onder meer via de vereniging ‘Een Handreiking’.

Klaas Mulder is veehandelaar en komt in die hoedanigheid op veel plekken in de regio. “Hij kende onder meer de Hervormde Kerk van buurtschap Blijdenstein en de Gereformeerde Kerk van Berghuizen. Twee prachtige kerken rondom Ruinerwold. Omdat de kerk van Berghuizen groter is, ging daar uiteindelijk de voorkeur naar uit”, zo vertelt Eenkhoorn.

De bovenstem, waarbij een groep zangers boven de reguliere melodie van een psalm uitzingt, is in Drenthe niet erg bekend. “Kerkgangers in Ruinerwold hadden er al wel eens van gehoord, maar daar bleef het dan ook bij. Toch zijn al veel leden van de Gereformeerde Kerk Ruinerwold – Koekange enthousiast geraakt om 18 juni mee te zingen. Want we hebben natuurlijk ook een groep zangers nodig die geen bovenstem zingt”, aldus het organiserende drietal.

Dominee G.H. Molenaar van de Hervormde Gemeente Genemuiden hoopt als groot liefhebber van de bovenstem een meditatie te verzorgen. “Daarnaast zingen we acht psalmen onder begeleiding van Dirk Mulder, organist in de dorpskerk van Staphorst. Dat zal ongetwijfeld mooi gaan klinken op het Amoor Orgel uit 1743. We willen iedereen van harte uitnodigingen om zaterdag 18 juni vanaf 19:30 uur mee te zingen”, besluit Jarne Eenkhoorn.

De kerk is open om 19:00 uur. De collecte is, dankzij enkele sponsoren, volledig voor de vereniging ‘Een Handreiking’.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500