Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
22 maart 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Veevoeder Fuite steekt agrariërs hart onder de riem

Geplaatst op: 18 juni 2022

Hand in hand optrekken, zo luidt de boodschap van de actiegroep. (Foto: Pieter Polman)

Koop Fuite ontving vanmorgen tientallen afnemers op zijn bedrijf in Genemuiden. Hij stak ze een hart onder de riem en ging met agrariërs uit de regio in gesprek over de reductieplannen die het kabinet op tafel heeft gelegd.

Nee, Koop Fuite heeft niet het idee dat hem zomaar de poten onder de stoel worden weggezaagd. De zaag is volgens hem al eerder ter hand genomen. “We zagen namelijk al jaren geleden aankomen dat de sector klappen zou krijgen. We maakten ons niet alleen zorgen toen de plannen een week geleden naar buiten kwamen, ook daarvoor waren er al moeilijkheden”, zegt Fuite, die de boeren op het hart drukt zó te protesteren dat de burger minimale hinder ondervindt.

De veevoedergigant wint er geen doekjes om: “De sector moest jarenlang maatregelen nemen om te overleven. Nederland staat op een eenzaam hoogtepunt als je kijkt naar stikstofreductie in de veehouderij. Boeren zijn tientallen jaren gedwongen om te innoveren en te ontwikkelen. Als je dan nu hoort over de plannen dat veehouderijen zware klappen krijgen, kun je maar een ding concluderen: de onkunde regeert in Nederland.”

Mede-organisator Tom Zeilemaker vertelt dat het doel van de dag is om verdere verbinding te creëren tussen de boeren en hun leveranciers, zoals veevoerderfabrikant Fuite. “We hangen aan elkaar vast. Daarom is het belangrijk om samen een vuist te maken richting Den Haag. Het voelt onrechtvaardig dat de agrarische sector de hardste klappen krijgt in de aangekondigde reductiemaatregelen.”

Na het bezoek aan Fuite keerden de boeren weer huiswaarts, er ligt immers nog het nodige werk te wachten op de boerderij. Een groot deel van de mannen is zeker van plan om komende week af te reizen richting het geplande protest op de Veluwe.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500