Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
27 maart 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

‘Vreemd volk’ maakt kennis met traditionele bovenstem

Geplaatst op: 24 juni 2022

“Ik zie heel wat vreemd volk en dat is een goed teken”, zegt proponent JJ. van der Meulen tijdens zijn openingswoord van de psalmzangavond die vanavond in de Grote Kerk werd gehouden. Hij doelt daarmee in positieve zin op de brede animo waarop de zangavond kon rekenen. Want niet alleen uit Genemuiden kwamen belangstellenden naar de hervormde kerk. Ook vanuit Vollenhove en zelfs Haarlem wist men de weg naar de kerk te vinden. 

“Vorig jaar ontstond het idee om een zangavond te gaan organiseren. Een groepje bovenstem-liefhebbers uit verschillende kerken van onze stad bundelden de krachten om zo gezamenlijk deze bijeenkomst op touw te zetten”, vertelt organist Erik Eenkhoorn. “Daarnaast vinden we het belangrijk dat ook jongeren de bovenstem onder de knie krijgen. Vergeleken met twintig jaar geleden merk je namelijk wel dat het zingen met bovenstem tijdens de eredienst is afgenomen”, zegt Eenkhoorn.

Bij het zingen met bovenstem zingen tenoren boven de reguliere melodie van de psalm uit. Onderzoek heeft uitgewezen dat men bij de Hervormde Gemeente van Genemuiden al in 1880 met de bovenstem zong. Er zijn 33 psalmmelodieën waarbij je de bovenstem kan zingen, lang niet allemaal dus. De organist speelt de reguliere melodie en de zangers van de bovenstem gaan als hun eigen gang.

Vrijdagavond werd er ook geoefend met de bovenstem. Organist Erik Eenkhoorn speelde daarvoor speciaal de noten van de bovenstempartij even voor, zodat ook beginnelingen goed mee konden komen. Eenkhoorn gaf, terwijl hij achter het orgel zat, uitleg aan de geïnteresseerden in de kerk. Die konden hem dankzij zijn microfoon horen. “Als het te hoog wordt, zing dan maar de reguliere melodie. Als je de keel flink moet toeknijpen, gaat het er niet mooier van klinken”, sprak Erik de aanwezigen toe.

Al met al vormde de avond een mooi opstapje voor degene die nader kennis wil maken met de traditionele bovenstem, onder hen ook dominee Verschuure. Natuurlijk mochten de oud-gedienden uit Genemuiden niet ontbreken voor wie de bovenstem geen geheimen meer kent. Beginners konden prima ‘optrekken’ aan het keelgeluid van de lokale bovenstem-deskundigen.

Na het zingen van acht psalmen, waaronder 42, 84, 73 en 134, werd de avond besloten met De Lichtstad. Ook daarbij was weer een prachtige tegenstem te horen. Na afloop bleven liefhebbers nog even met elkaar napraten in de kerk. “Op naar de volgende bovenstemavond”, besluit Eenkhoorn, die van harte hoopt dat de bovenstem nog meer ‘fans’ mag krijgen.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500