Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
3 oktober 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Tevreden flaneren over vernieuwde Binnenhaven

Geplaatst op: 5 juli 2022

Fotoserie: Peter Leenhouts

De herinrichting van de Binnenhaven is achter de rug. Het afgelopen jaar is er veel werk verzet om de haven een grondige opknapbeurt te geven. Niet alleen ‘op het droge’, maar ook onderwater is de afgelopen tijd van alles gebeurd.

Te beginnen bij baggerwerkzaamheden. Duizenden liters slib werden door Tebezo naar boven gehaald. “Een werkgroep van het Historisch Centrum heeft mooi werk verricht door alle bagger te zeven en zo bijzondere objecten te ontdekken”, zegt wethouder Maarten Slingerland. Ondanks dat er geen enorm bijzondere vondsten zijn gedaan, waardeert hij de betrokkenheid van de bewoners op de lokale geschiedenis. De vondsten uit de haven liggen sinds Koningsdag in het Historisch Centrum.

Dankzij Europese gelden en de reguliere onderhoudspot van de gemeente kon ook de kademuur op verschillende plekken grondig worden aangepakt. “Daarnaast hebben we de steigers vernieuwd. Omdat er veel vraag was naar ligplekken, hebben we er nu extra laten aanleggen”, vult Slingerland aan.

Verder zijn er gelden voor de leefbaarheidsplannen van Genemuiden uitgetrokken om de Binnenhaven aantrekkelijker te maken. Een groep inwoners van Genemuiden heeft de afgelopen jaren meegedacht en dat resulteerde onder andere in een nieuw voetpad met bijbehorende bankjes. Ook de Petroleumkelder is aantrekkelijker gemaakt voor toeristen. Daar draaien namelijk videobeelden die vroeger in Genemuiden zijn opgenomen.

Al met al ben je miljoenen euro’s verder, maar heeft Genemuiden wel weer een haven die er piekfijn bijligt. Dat werpt overigens ook vruchten af, de zomervakantie is nog niet begonnen of de haven ligt al vol met passanten. Dinsdagmiddag konden genodigden een kijkje komen nemen en kreeg men een rondleiding door het havengebied. Dat wandelingetje resulteerde in tevreden Gaellemunigers.

Onze fotograaf Peter Leenhouts volgde de afgelopen maanden de herinrichting van de Binnenhaven. Bekijk hieronder die fotoserie en de sfeerreportage die hij vanmiddag maakte.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500