Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
28 september 2022 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Aanpak Japanse duizendknoop: ‘niks doen kost meer’

Geplaatst op: 7 juli 2022

De gemeente opende donderdag officieel de strijd met de Japanse duizendknoop. Dit werd zichtbaar met de onthulling van een informatiebord op de kop van De Meent in Hasselt. Daar op de hoek van de Oudendijk is een van de locaties waar de lastig woekerende plant nu intensief wordt aangepakt. Het infobord is geplaatst om omwonenden en passanten het belang duidelijk te maken van de bestrijding van deze invasieve exoot. Ook in Genemuiden zal de gemeente de plant gaan bestrijden.

Wethouder Maarten Slingerland maakte rondom de onthulling duidelijk waarom kosten en middelen worden ingezet voor deze operatie: “Als we nu niets doen, kost ons dat uiteindelijk meer geld.” De sterke plant kan namelijk ondergronds schade toebrengen aan de omliggende natuur, rioleringen, straten en huizen. “Bewoners krijgen ook een brief waarin we dat extra uitleggen”, licht Slingerland toe.

Vaak krijgt de Japanse duizendknoop letterlijk voet aan de grond, nadat snoeiresten van sierplanten in de natuur worden gegooid. Als mensen de plant weten te herkennen in hun eigen tuin wordt hen geadviseerd de plant ook niet bij het groenafval of kompost te doen, maar bij het restafval.

De plant wordt op alle locaties -zoals bij De Meent- zoveel mogelijk met wortel en al weggegraven. ROVA-medewerkers houden vervolgens die plekken goed in de gaten. Nieuwe opkomende plantjes worden dan regelmatig verwijderd. Daardoor kan de plant uiteindelijk uitgeput raken met de hoop dat deze helemaal verdwijnt. Deze aanpak is een werk van lange adem. Ruimen en nacontrole van de ‘verziekte’ grond kan oplopen tot wel vijf jaar. Op plaatsen waar lastige kan worden afgegraven, wordt gewerkt met elektrocutie om de wortels kapot te koken. Deze methode is kostbaarder en wordt daarom spaarzaam ingezet.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500