Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
4 oktober 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Familie Van der Vlist ontdekt bijzonder koepeltje aan Nijstad

Geplaatst op: 20 juli 2022

“Wat zit er onder dit koepeltje”, zo vroeg de heer Van der Vlist zich af bij restauratiewerkzaamheden aan zijn huis op Nijstad 19. Eerder had hij al een reinwaterkelder gevonden, uitgegraven en schoongemaakt. Vlak er naast trof hij in de grond het opmerkelijk koepelvormig metselwerk aan.

Het antwoord op deze vraag hoopt Gert-Jan Westhoff dinsdagavond 26 juli te geven tijdens de stadswandeling door Genemuiden. Westhoff vertelt: “In het huis hoort u ook over de opgraving in de voorkamer waarbij drie oude woonlagen werden aangetroffen. De oudste ervan gaat terug tot op de 16e eeuw. Achter het huis ligt een grote rode vloertegel uit de Hervormde kerk van voor de brand in 1882. Tijdens de wandeling zijn dit keer ook de locaties van andere waterkelders en putten onderdeel van het verhaal.”

De wandeling start om 19.00 uur onder de toren van de Hervormde kerk en duurt ca. 1,5 uur. Kosten voor deelname bedragen 5,00 euro p.p.(inclusief consumptie). Halverwege is er een koffiepauze in ’t Olde Staduus. De wandeling is ook geschikt voor kinderen. Belangstellenden dienen vooraf te reserveren. Dat kan o.a. via 038-3857966 of online.

Westhoff vult aan: “Gedurende de wandeling krijgt u veel te horen over de geschiedenis van het tapijtstadje. Ooit wel eens gehoord van architectuurstijlen als neo-classisisme, Amsterdamse School, Delftse School? Onder weg komen we er langs. Dat de Zuiderzee eeuwen lang het wel en wee van het stadje beïnvloedde, dringt zich op in aangespoelde zeedieren, zoutwaterbiezen voor de vloerbedekking huisnijverheid en overstromingen die grote verwoestingen aanrichtten. De zwerftocht door het hart van Genemuiden geeft ook een terugblik in de geschiedenis van de Kerk. U ziet de kloostermoppen waarmee metselaars in 1274 het fundament legden voor het eerste kerkgebouw. En we staan stil bij de contouren van aangetroffen fundamenten van het 16e-eeuwse Blokhuis.”

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500