Verbetering biodiversiteit na eerste pilotjaar met ‘anders maaien’
Geplaatst op: 21 juli 2022
De gemeente Zwartewaterland en ROVA zetten in op een betere biodiversiteit. Daarom begonnen zij vorig jaar de pilot ‘Anders maaien’. De eerste resultaten van die pilot zijn nu bekend. “Na één jaar zijn mooie resultaten behaald”, blikt wethouder Maarten Slingerland terug op de eerste ronde van de maaiproef.
Met de pilot onderzoeken de gemeente en ROVA vijf jaar lang het effect van het maaien op de biodiversiteit. Dit moet zorgen voor gevarieerdere bermen en bloemenweiden met zeldzamere en bijzondere bloemen. Verder moet het zorgen voor voldoende voedsel en schuilgelegenheid voor insecten.
Onlangs heeft ROVA de laatste monitoringsronde van het eerste jaar uitgevoerd. Dat heeft positieve resultaten opgeleverd. De vergrassing zet niet door. Daarentegen komen juist steeds meer bloeiende kruiden op.
Bevorderen bloeiboog
Op vier locaties in Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis maait ROVA anders dan gebruikelijk. “Dat doen we op verschillende manieren”, legt Robert van Iersel, beleidsadviseur Beheer Buitenruimte, namens ROVA uit. “Soms wordt een bestaande berm verschraalt door in stroken en op afwisselende momenten te maaien.”
Van Iersel vervolgt: “Het maaisel halen we vervolgens een paar dagen later weg, zodat de zaden de kans krijgen zich te verspreiden. Hierdoor krijgen speciale bloemen en planten beter de kans te groeien. Daarbij kan het zijn dat we delen van bloeiende bermen maaien. Dat klink misschien raar, maar hiermee bevorderen we de zogenaamde bloeiboog. Het zit zo: het belangrijkste doel van het maaien is om in de zomermaanden zoveel mogelijk bloeiende planten te hebben. Dit is namelijk de periode dat insecten verreweg het meeste voedsel nodig hebben.”
Monitoring
Op elke locatie wordt drie keer per jaar gekeken welke kruiden aanwezig zijn en welke soorten bloeien. Op deze manier wordt de zogenaamde Nectar-index bepaald. Deze Nectar-index geeft aan hoeveel voedsel beschikbaar is voor de insecten. Hiermee worden de effecten van het aangepast maaien op het insectenleven goed in beeld gebracht.
“De medewerkers van ROVA houden goed in de gaten of de kruiden niet overgroeid raken met grassen. Dit zou de locatie soortenarmer maken, wat ten kosten zou gaan van de biodiversiteit,” sluit van Iersel af.
Tevreden
Wethouder Slingerland is tevreden met de eerste resultaten van de proef. “In onze leefomgeving speelt de natuur een belangrijke rol. Hier moeten we als gemeente voldoende aandacht voor hebben. Deze pilot draagt daar aan bij. Samen met ROVA zorgen we voor een enorme verbetering van de biodiversiteit in Zwartewaterland. Dat betekent meer ruimte voor bloemen en planten en meer ruimte voor insecten en dieren.”
Gepubliceerd door Robert Jansema