Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
11 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Training ‘Omgaan met Dementie’ voor alle Zwartewaterlanders

Geplaatst op: 8 augustus 2022

Hans heeft dementie en staat besluiteloos midden op een kruispunt. Je wil graag iets doen, maar wat precies? Dat leer je op de training ‘GOED omgaan met dementie’, die in september wordt gegeven in Zwartsluis, Hasselt en Genemuiden. “Doe mee!”, zegt trainer Henny Miedema-Flierman. “Je kunt echt iets voor een ander betekenen.”

De trainingen zijn voor alle inwoners van Zwartewaterland. “Want de komende jaren krijgen we allemaal te maken met mensen met dementie. Bij de bakker, op straat of in je familie. Dan is het belangrijk dat je dementie herkent en dat je weet wat je kunt doen.”

Herkennen en handelen

Het begint dus bij dementie herkennen. En dat is nog best lastig, weet Miedema. “Als een kind de weg kwijt is, stap je er gemakkelijk op af. Bij een volwassene niet. Dan denken we misschien dat die meneer of mevrouw onder invloed van drank of drugs is. Als je het wél herkent, kun je ook iets doen. Dan stap je er op af, stel je je voor en ga je rustig in gesprek. Die bewustwording stimuleren wij met de training. We leren over signalen van dementie en hoe je hier GOED mee kunt om gaan.”

De training van 2,5 uur bestaat uit twee delen. “Het eerste deel gaat over hoe gezonde en zieke hersenen werken”, legt Miedema uit. “Daardoor ben je beter in staat om de mensen te begrijpen. Welke signalen zijn er bij de verschillende vormen van dementie. Het tweede deel is meer praktisch. De deelnemers komen zelf met voorbeelden van situaties met mensen met dementie. Vervolgens bespreken we wat je in die situaties kunt doen. Ook kunnen we een rollenspel doen.”

Samen dementievriendelijk

De trainingen worden georganiseerd door Samen dementievriendelijk, dat in het hele land de bewustwording rond en een goede omgang met dementie bevordert. Hiervoor wordt de methode GOED (zie kader) gebruikt. Dit staat voor Geruststellen, Oogcontact, Even meedenken en Dankjewel. Samen dementievriendelijk is een initiatief van Alzheimer Nederland en het ministerie van VWS.

Positieve gezondheid

De gemeente Zwartewaterland stimuleert de Positieve Gezondheid van alle inwoners. Voor mensen met dementie betekent dit dat niet de ziekte, maar een betekenisvol leven centraal staat. We gaan dus uit van de eigen kracht en zelfregie en stimuleren zelfredzaamheid. Soms redt een inwoner het niet op eigen kracht. Dan is het sociale netwerk van groot belang. Waar nodig wordt gerichte hulp en ondersteuning geboden. Meer informatie over de dementieaanpak in Zwartewaterland staat op zwartewaterland.nl/dementievriendelijk.

De trainingen vinden plaats rond Wereld Alzheimerdag. Deelname is gratis. Opgeven? Mail naar sociaaldomein@zwartewaterland.nl en vermeld je naam en de datum van de training die je wilt bijwonen.

12 september | 09.30 – 12.00 uur Hasselt, Teeuwland

20 september | 13.00 – 15.30 uur Zwartsluis, Sluuspoort

28 september | 14.00 – 16.30 uur Genemuiden, d’Overtoom

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500