Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
4 oktober 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Vol programma tijdens Open Monumentendag

Geplaatst op: 9 september 2022

Wandelen, fietsen, muziek luisteren, een hapje eten en zelfs een stuk varen. Het kan allemaal tijdens de Open Monumentendag in Zwartewaterland. Bij veel monumenten zijn zaterdag 10 september activiteiten. “Deze dag is een prachtige gelegenheid om eens binnen te kijken bij gebouwen waar je vaak langs komt, maar waar je nog nooit binnen bent geweest”, zegt wethouder Jan van der Poel.

Het is voor de 36e keer dat monumenten door heel Nederland gratis zijn te bezichtigen. Wie een goed gevulde dag wil meemaken, kan het beste in Zwartewaterland blijven. In Genemuiden, Hasselt, Zwartsluis en Mastenbroek zijn veel activiteiten voor jong en oud. “Zelf stap ik zeker op het rondvaartbootje van Sluuspoort. Dat vaart zaterdag langs de sluizen in Zwartsluis. Die passeer ik wekelijks, maar ik wil ze graag eens vanaf het water zien en meer horen over het maritieme verleden van Zwartsluis”, zegt Van der Poel.

Varen langs sluizen

Wie het water op wil zet dus zaterdag koers richting Zwartsluis. Opstappen op het rondvaartbootje van Sluuspoort kan elk half uur tussen 10.00 en 16.00 uur. De schipper vaart onder meer naar de imposante Meppelerdiepsluis en de eeuwenoude Staphorstersluis. Vanuit hetzelfde gebouw begint ook een fietsroute van ongeveer 25 kilometer. Een bezoek aan Museum Schoonewelle is daarvoor een mooi startpunt. Ook de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt (orgelconcert 11.00, 13.00 en 15.00 uur) om en de fascinerende Zintuigentuin van Albert Greveling zijn open.

Muziek en wandelen

In Hasselt komen wandelschoenen prima van pas. Bijvoorbeeld voor de stadswandeling die start bij De Werkplaats aan de Kaai (10.30 tot 12.00 uur) of tijdens een wandeling over het Bedevaartspad. Die begint in het Oude Stadhuis waar ook rondleidingen zijn. De Grote Kerk is open en ook toren kan beklommen worden. Hasselt’s Mannenkoor laat op vier locaties de stemmen klinken. Om 12.30 uur zingen de heren bij Molen de Zwaluw. Daar worden ook pannenkoeken gebakken. In de kerk in Mastenbroek kan om 11.00 en 13.45 uur meegezongen worden uit de bundel ‘Op toonhoogte’.

Orgel en trekzakken

Ook in Genemuiden heeft Open Monumentendag een muzikaal tintje. Wethouder Maarten Slingerland opent daar het programma om 10.00 uur. In de Grote Kerk laten lokale organisten tussen 10.00 en 16.00 uur hun talenten hoor. Harry Hamer geeft om 20.00 uur een concert op het Zwier van Dijkorgel. De Zwolse Trekzakkenclub treedt om 09.30 en 11.30 uur op bij ’t Olde Staduus en om 10.30 uur bij De Meente. In ’t Olde Staduus begint ook een stadswandeling en Tiem van Dalfsen geeft een lezing over de kunstschatten van Genemuiden.

Het complete Het programma staat op www.openmonumentendag.nl. Vul voor een actueel overzicht in onze gemeente de zoekterm ‘Zwartewaterland’ in.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500