Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
29 januari 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Leven van Walter Schneider ter sprake in Tapijtmuseum  

Geplaatst op: 19 september 2022

Johan van der Veen, historicus uit Deventer,  zal op zaterdagmiddag 8 oktober in het Tapijtmuseum vertellen over het bijzondere leven van Walter Schneider.

Walter Schneider was getrouwd met Margje Bekendam uit Genemuiden, hijzelf was geboren in 1879 in Remscheid (Duitsland).  Het echtpaar kreeg dertien kinderen waarvan er drie op jonge leeftijd overleden zijn. Hun oudste dochter Aline en hun achtste kind Trijntje werden opgevoed in Genemuiden en trouwden met mannen uit Genemuiden: Aline met Jan Bekendam en Trijntje met Harm van der Haar.

Walter Schneider werkte in de ijzergieterij van Nering Bögel in Deventer en was een vooraanstaand lid van de Landelijke Federatie van Metaalbewerkers. Hij was voorzitter van de plaatselijke afdeling van de federatie. In december 1913 werd hij na een arbeidsconflict ontslagen. Al was Walter ontslagen, hij bleef voorzitter van de metaalbewerkersfederatie in Deventer. In die hoedanigheid zette hij zich vol overtuiging in voor de arbeiders.

In 1926 kreeg Walter te horen dat hij en zijn gehele gezin hun Duitse nationaliteit hadden verloren. Ze waren staatloos geworden. Walter overleed in 1958 in Deventer als staatloze vreemdeling. Johan van der Veen gaat in zijn verhaal over Walter Schneider uitvoerig in op bovenstaande en andere gebeurtenissen.

Een groot aantal familieleden van Walter en Margje Schneider heeft zich al gemeld voor de bijeenkomst, geïnteresseerde niet-familieleden zijn ook van harte welkom. De organisatoren  willen graag op tijd weten op hoeveel personen er gerekend moet worden en daarom worden familieleden en anderen gevraagd om zich z.s.m. op te geven bij:

Corien van der Wetering-van der Haar, telefoon 06 23723959 of  Helen van der Haar, telefoon 06 42203538 of mailen naar schneiderreunie@gmail.com.

De bijeenkomst is van 14.30 uur (inloop) tot ongeveer 18.00 uur. De kosten voor deelname zijn € 10,- per persoon voor koffie/thee met Genemuider brok, frisdrank, borrel en hapjes. Dit bedrag kan contant of met pin betaald worden op 8 oktober in het Tapijtmuseum.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500