Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
28 september 2022 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Zwartewaterland uitgeroepen tot dementievriendelijke gemeente

Geplaatst op: 21 september 2022

Het is vandaag Wereld Alzheimer Dag. Daarom vertrok woensdagochtend het schip ‘De Jonathan’ vanmorgen vanaf de Handelskade. Aan boord zaten ouderen met geheugenproblemen en hun mantelzorger, in veel gevallen hun partner.

De gemeente Zwartewaterland financiert de vaartochten voor dementerende ouderen. “We hebben contact met welzijnsmedewerkers in de gemeente. Zijn weten welke inwoners te kampen hebben met dementie. Wij nodigen hen samen met een mantelzorger uit om samen een dagje te komen varen. Eerder hebben we dat al gedaan in Hasselt en Genemuiden. Vandaag staat Zwartsluis op het programma”, vertelt Heleen Jutten namens de gemeente.

Vlak voor de afvaart is het wethouder Jan van der Poel die een certificaat overhandigd krijgt. “We willen jullie gemeente namelijk dementie-vriendelijk verklaren. Dat houdt onder andere in dat jullie signalen van dementie herkennen en je vervolgens ook inzetten voor deze mensen”, vertelt Hermien van Helsingen namens Alzheimer Nederland.

Een applausje van de opvarenden volgt waarna de trossen los worden gegooid. Met een gebakje voor hun neus zetten ze koers richting Hasselt om vanaf daar via Zwolle de Hanzestad Kampen aan te doen. Het voormalige vrachtschip, dat nu wordt gebruikt voor recreatieve doeleinden, vaart vervolgens via het Zwarte Meer richting Genemuiden en meert aan het eind van de dag weer aan in Zwartsluis.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500