Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
2 april 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Schoonzoon Ben T. veroordeeld voor smaad en bedreiging

Geplaatst op: 21 oktober 2022

De politierechter in Zwolle heeft vrijdag een 30-jarige man uit Genemuiden een taakstraf van 140 uur waarvan 100 uur voorwaardelijk opgelegd voor smaad en bedreiging. De feiten zijn onderdeel van een al jaren lopende familievete rond de verdeling van een vishandel onder drie broers in Genemuiden. Jevan N. schaarde zich achter zijn schoonvader Ben T. door de twee andere boers online in een kwaad daglicht te zetten.

Het familieconflict liep volledig uit de hand toen op 30 juni 2020 de woning van een broer werd beschoten. Zijn broer Ben T. kreeg begin 2021 vier jaar cel opgelegd maar hij is inmiddels, bijna op de kop af, een jaar vrij man. Het gerechtshof liet hem in een tussenbeslissing vrij zodat onder meer uitgezocht kan worden of de kruitsporen op zijn jas inderdaad afkomstig zijn van het type alarmpistool dat hij bezit. Vrijdag stond Jevan N. voor de politierechter. Hij is de schoonzoon van Ben en ook hij liet zich kennelijk gaan in deze familievete. ,,Deze visboer hackt 06-nummers”, schreef Jevan vanaf 2019 op Facebook over Aalt-Willem. Dat deed hij in regionale vraag en aanbod groepen met duizenden leden. Na een waarschuwing van de politie plaatste hij twee weken later opnieuw berichten die schadelijk waren voor de visboer uit Genemuiden.

Waarom deed hij dat? Jevan wilde ‘de andere kant van het verhaal delen’, zo zei hij. ,,Omdat ook wij bedreigd werden.” Zijn aangiftes werden niet serieus genomen door de politie, zei hij. ,,Zodra ik aangifte deed kreeg ik binnen twee dagen standaard een afwijzing.” Ook werd hij verdacht van het dreigend inrijden in zijn auto op een fietser. Die man werkte bij de vishandel van de twee andere broers. Vlak voor de voeten van de man remde N. af. De verdachte ontkende dit. ,,Ik ben een gehaaste rijder”, zei hij.

De officier van justitie eiste een taakstraf van 140 uur waarvan 100 uur voorwaardelijk. Advocaat Maurits Jansma vroeg om vrijspraak. ,,Als de fietser midden op de kruising stil gaat staan, dan moet je inderdaad remmen.” N. heeft nooit de fietser willen bedreigen en heeft ook niet op hem ingereden, aldus de raadsman. Zijn cliënt kreeg doodsbedreigingen via sms binnen, al sinds 2018, maar de politie deed daar niets mee. Daarom wilde hij een ’totaal ander beeld’ laten zien van de ‘andere broers’ van de vishandel. Hij diende zo, aldus de advocaat, het algemeen belang.

,,Ik zou het liefst van iedereen de koppen tegen elkaar slaan en zeggen: jongens, hou hiermee op”, zei de politierechter. Hij achtte de twee gevallen van smaad en de bedreiging door hard in te rijden op de fietster bewezen. Het feit dat in deze familievete zelfs al op een woning is geschoten, noemde hij te gek voor woorden. Hij hoopte oprecht dat met deze zaak de vete eindigt.

Door onze rechtbankverslaggever Michiel Satink.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500