Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
7 december 2022 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Geschiedenispodcast gaat in op wederdopers en Napoleon

Geplaatst op: 24 oktober 2022

Hoge temperaturen en regelmatig een regenbui. Ideale omstandigheden voor het luisteren naar een podcast over Genemuiden. Dat komt goed uit: deel drie en vier van de podcastserie van de Stichting Vrienden van Oud Genemuiden staat online. Jannie Bakker, Sijm van Lente en Robert Pleijsier duiken in de roerige geschiedenis van Genemuiden.

Want waarom springen in 1534 bijvoorbeeld mensen over boord van een schip bij Genemuiden. Ze plegen zelfmoord omdat ze anders gevangen worden genomen. Het is het verhaal van de wederdopers.

En waarom stappen mannen met typisch Genemuider namen als Eenkhoorn, Heutink en Visscher in 1795 de Raadskamer van Genemuiden binnen? Ze verklaren dat Genemuiden vanaf dat moment wordt geregeerd door de Fransen onder leiding van Napoleon. Verder vertellen de Vrienden van Oud Genemuiden alles over de geschiedenis van de tapijtindustrie in Genemuiden. De video-podcast (met beeld) is te zien in het Historisch Centrum en zal worden verspreid onder de basisscholen om als lesmateriaal te kunnen gebruiken.

Luister hier naar deel drie over Gekroond en Onttroond en deel vier over Van Dorp naar Stad. Ook te beluisteren op de bekende podcast-platforms zoals Spotify.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500