Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
22 maart 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Visserij en stadsbranden centraal in nieuwe afleveringen podcast

Geplaatst op: 31 oktober 2022

Meer dan duizend mensen hebben ondertussen de eerste vier podcasts van de Stichting Vrienden van Oud Genemuiden beluisterd. Voor wie meteen door wil met de geschiedenis van Genemuiden is er goed nieuws: deel vijf en zes staan sinds maandagmiddag ook online.

Deel vijf luistert naar de titel ‘Het water als vriend’. Deze aflevering gaat onder meer over de visserij waarmee veel Genemuidenaren eeuwenlang een boterham konden verdienen. In de hoogtijdagen werden meer dan drie miljoen haringen per jaar gerookt in Genemuiden. Ook smulden veel Nederlanders van de zalm uit Genemuiden en was de stad een belangrijke aanvoerhaven. Zelfs vis uit Urk en Volendam werd hier verhandeld.

Deel zes gaat over ‘Het gevaar van vuur’. Onderwerp van gesprek is dan onder meer de allesverwoestende stadsbrand van 1868. Een groot deel van Genemuiden gaat in vlammen op, maar wonder boven wonder zijn er geen slachtoffers.

De podcasts die Stichting Vrienden van Oud Genemuiden samen met Podcastmeesters maakt, zijn hier te beluisteren:

Aflevering 5 ‘Het water als vriend’https://app.springcast.fm/player/e/44507/00d664/custom

Aflevering 6 ‘Het gevaar van vuur’https://app.springcast.fm/player/e/44508/00d664/custom

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500