Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
24 maart 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Stadswandeling langs sporen van Genemuider rampen

Geplaatst op: 2 november 2022

‘Wat een ramp!’, dat is het thema van de ‘Maand van de geschiedenis’ in 2022. En als je het hebt over rampen, dan heb je het ook over de veelbewogen geschiedenis van Genemuiden. Bibliotheek Zwartewaterland organiseert 5 november in het kader van dit maand thema een stadswandeling door Genemuiden onder leiding van gids Gert-Jan Westhoff.

De wandeling steekt dit maal vooral in op onheil en rampspoeden die Genemuiden teisterden zoals de watersnood van 1825, de epidemieën in die met name in het midden van de 19e eeuw rond waarden. De pontramp in 1922 mag aan dit rijtje niet ontbreken. Het zijn met name de diverse stadsbranden die het aanzien van Genemuiden totaal hebben veranderd. Speciaal voor deze bijzondere wandeling stelt de familie Horsman de deuren van de oude dokterswoning op Langestraat 66 voor ons open. Deelnemers aan de wandeling zien daar het markante steentje dat de waterhoogte van de watersnood in 1825 aangeeft. En, bij droog weer, mogen we ook een kijkje nemen op de zolder waar tot op de dag van vandaag enkele dakspanten zitten met brandsporen van de desastreuze stadsbrand in 1868. Dichterbij kan de geschiedenis van de rampen die over Genemuiden gingen niet komen.

Deelnemers vertrekken om 10.00 uur vanuit de bibliotheek in ’t Olde Stadsuus (Havenplein 1). Vooraf staat koffiet/thee en cake klaar. Deelname is € 5,- p.p. (inclusief consumptie). Graag aanmelden via bibliotheekzwartewaterland.nl/agenda of G.J. Westhoff via 038-3857966.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500