Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
22 maart 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Oude toiletunits zijn nu sfeervolle werkplekken

Geplaatst op: 4 november 2022

Directeur Claudi Groothuis opende vrijdagmiddag twee nieuwe werkplekken van Groothuis Bouwgroep. Dat zijn geen standaard kantoren, maar twee oude toiletunits die leerlingen van Opleidingsvereniging Genemuiden (OVG) ombouwden tot functionele én sfeervolle werkplekken. “Dit laat maar weer eens zien dat je met kleine projecten ook grote stappen kunt zetten”, zegt Claudi, die de ‘circulaire hubs’ samen met een leerling van het OVG opende.

Het bedrijf uit Genemuiden investeerde de afgelopen jaren veel in kennis over circulair bouwen. Daarbij worden zoveel mogelijk producten, materialen en grondstoffen hergebruikt. Groothuis Bouwgroep wil met die nieuwe manier van bouwen de CO2-uitstoot verminderen. Circulair bouwen is ook steeds meer noodzaak omdat veel materialen schaars raken. “Ondernemerschap is voor ons rentmeesterschap. Daarom vinden we het belangrijk dat we goed omspringen met de aarde”, aldus Claudi.

Circulaire bewustwording

Een mooi voorbeeldproject is onder meer het verplaatsen van de tijdelijke rechtbank van Amsterdam naar Enschede. “Maar ook met kleinere projecten kun je veel bereiken. Deze circulaire kantoren leveren niet alleen plezierige en flexibele werkplekken op, maar dragen ook bij aan de circulaire bewustwording. Mensen zien wat er allemaal mogelijk is”, vertelt Claudi.

Veel geleerd

Dat heeft Albert Schutte van de OVG ook ervaren. Hij werkte de afgelopen maanden samen met BBL- leerlingen en leerlingen van het Agnieten College in Zwartsluis aan het project. “Voor ons was het voor het eerst dat we op deze manier met circulair bouwen bezig zijn. Daar hebben we heel veel van geleerd. Je ziet bijvoorbeeld dat in dit project meer uren gaan zitten, maar dat je aan de andere kanten veel minder materiaalkosten hebt.”

Materialen met een verleden

Want OVG en Groothuis Bouwgroep zochten naar materialen die al een verleden hebben. Ze gebruikten onder meer sloophout, een oude parketvloer en eerder gebruikte kozijnen, deuren en isolatiematerialen. De twee units zijn voorzien van zonnepanelen, zodat de stroomvoorziening op een duurzame manier wordt opgewekt. “Zowel wij als onze leerlingen hebben veel van dit project geleerd. Dit is een andere manier van werken én denken.”

Circulaire opening

Groothuis Bouwgroep opende de twee werkplekken, die op het terrein van het bedrijf staan, tijdens de zogenoemde kwartaalbijeenkomst. Daarbij praat de directie medewerkers bij over de laatste stand van zaken. Uiteraard gebeurde de opening ook ‘circulair’. Hiervoor werd gebruik gemaakt van een lint dat gemaakt is van een oud reclamedoek. Vanaf komende week kunnen de medewerkers van het bedrijf de twee units gebruiken als flexibele werkplek.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500