Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
27 maart 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Dierenspeciaalzaak Heutink sluit na 54 jaar de deuren

Geplaatst op: 11 november 2022

Nog twee weken te gaan en dan is het gebeurd met dierenspeciaalzaak Heutink. Na ruim 54 jaar houdt de winkel van Johan en Jeannette Heutink op te bestaan. Ondanks dat ze het klantcontact zeker gaan missen, zien ze uit naar hun gezamenlijke vrije dagen. “We kunnen nu voor het eerst samen zaterdags op pad”, zegt Jeannette. 

“Hier stonden vroeger twaalf koeien…”, glimlacht Johan Heutink als hij terugdenkt aan de geschiedenis van de winkel. Zijn vader startte die op 18 april 1968. “Hij was zoals destijds veel mensen in dit deel van Genemuiden boer en daarnaast metselaar. Maar eind jaren zestig heeft hij een gedeelte van de boerderij omgebouwd tot dierenwinkel”, vertelt Heutink.

De keuze voor dierenvoer was een logische en meteen breidde het idee zich uit. Op de oprichtingsakte staat dat vader Heutink zich toen ook al met vissen, vogels en ‘complementaire’ zaken bezig hield. In de jaren die volgden werd het assortiment uitgebreid, net als de winkelruimte. “Na ons huwelijk hebben we samen de zaak voortgezet”, vertelt Jeannette, die na haar schoolperiode direct in de winkel kwam werken.

In de jaren is het assortiment wel veranderd. Dieren verdwenen langzamerhand uit de winkel en Johan en Jeannette begonnen met de verkoop van tabakswaren, snoepjes en feestartikelen. Maar dat was bijzaak: het draaide vooral om de dierenwinkel. Liefhebbers van sportvisserij, duiven, honden, katten, vissen en andere huisdieren wisten de weg naar Heutink al die jaren te vinden. Dat ze nog altijd gewend zijn aan dieren in hun winkel, blijkt wel tijdens het interview. Verderop in de winkel stopt de viervoeter van een klant zijn neus in een bak met hondensnacks. Voor het baasje er erg in heeft, is het hapje al verdwenen in de maag van de blaffer. Johan en Jeannette kijken er niet meer van op en lachen om de blik van de hond.

Johan is intussen halverwege de zestig. “De afgelopen twee jaar hebben we nagedacht over wat we wilden gaan doen. Omdat er geen opvolgers zijn, hebben we helaas besloten om te stoppen met de dierenspeciaalzaak”, vertelt Johan, die nu gaat genieten van zijn pensioen. Jeannette (59) draagt ondertussen bij aan het verhelpen van tekorten in de zorg. Zij heeft een opleiding afgerond en gaat aan de slag bij een woonzorgcentum in Ommen.

“Ik ga de gesprekken wel missen. Klanten kwamen mij vertellen over duiven of over de grote vissen die ze hebben gevangen”, vertelt Johan, die dezelfde hobby deelt als de mensen die bij hem in de winkel kwamen. “En de persoonlijke gesprekken met klanten gaan we missen natuurlijk”, vult Jeanette aan. Toch zien ze ook uit naar de vrijheid die hen te wachten staat. “Nee, ik ga niet achter de geraniums zitten”, zegt Johan vastbesloten.

De weken voor hun sluiting is er uitverkoop en kunnen klanten profiteren van hoge kortingen. De winkel, met daarboven hun woning, heeft nog geen nieuwe bestemming. “Eerst de boel maar eens opruimen na de sluiting”, besluit het ondernemersechtpaar. Wie persoonlijk nog afscheid wil nemen van de winkel, kan dat doen tot en met zaterdag 26 november.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500