Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
25 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

‘Ons Zwemuurtje’ in 40 jaar uitgegroeid tot een begrip

Geplaatst op: 12 november 2022

 “Al die vrijwilligers doen het uit hart voor de medemens”, zegt Germa Dijkhof. Daarmee geeft ze antwoord op de vraag waarom het zo waardevol is om iedere week tijd en energie te steken in de zwemuurtjes voor mensen met een beperking. Daarin is ze niet de enige, want al 40 jaar wordt in Genemuiden iedere zaterdagochtend gezwommen door vrijwilligers en hun pupillen.

“Ons Zwemuurtje begon veertig jaar geleden”, vertelt voorzitster Germa Dijkhof uit Hasselt. Vanuit ouders kwam de vraag of er speciale zwemmomenten georganiseerd konden worden voor kinderen met een beperking. Het waren toen Gert Jan Beens en zijn vrouw Gré die zijn begonnen met ‘Ons Zwemuurtje’. Dat deden ze overigens samen met Ad Theil, de man van badjuf Bep, Sindsdien is de wekelijkse training niet meer weg te denken uit zwembad Bestevaer.

Ook veertig jaar na de oprichting is er nog altijd veel vraag naar de speciale lessen. “Iedere zaterdagochtend komen er ongeveer 35 mensen met een beperking naar het zwembad. We hebben een gevarieerd gezelschap tussen de 13 en 75 jaar. Samen met een mooie groep vrijwillige begeleiders genieten we wekelijks van een sportieve en bovenal gezellige ochtend”, vult Germa aan.

Hoe die zaterdagochtend eruit ziet verschilt nogal per zwemmer. “Een enkeling zwemt twee banen en kletst dan weer een kwartier met een vrijwilliger. Maar we hebben ook een groep die in het verleden meedeed aan wedstrijden. Sommige zwemmers hebben via ‘Ons Zwemuurtje’ zelfs hun diploma kunnen behalen. Ondanks dat ze er dan soms zeven jaar over doen, zijn ze daar toch enorm blij mee”, zegt bestuurslid Erika van Dijk. Zelf is ze sinds 1998 al iedere zaterdag in het zwembad te vinden.

“We vinden het belangrijk dat de deelnemers van ‘Ons Zwemuurtje’ zelfredzaam zijn in het water en plezier maken”, vertelt Germa. Zelf raakte ze betrokken bij het initiatief toen haar beide dochters mee gingen zwemmen op de zaterdagochtend. “En we zijn een regiobrede organisatie. Zwemmers en begeleiders komen niet alleen uit Genemuiden, maar ook uit Staphorst, Zwolle, Kampen, Hasselt, Giethoorn en IJsselmuiden”, vult Erika aan.

Het 40-jarig jubileum van de stichting werd zaterdagochtend gevierd door middel van de Kwek-Kampioenschappen. Natuurlijk hoorde daar voor alle deelnemers een medaille bij, die werd uitgereikt door burgemeester Eddy Bilder.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500