Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Dag 3, Poltava is in zicht

Geplaatst op: 16 november 2022

Het viertal is momenteel in Kiev.

De Genemuider patatkraam is weer richting Oekraïne vertrokken. Maandag zijn de vier vrijwilligers in alle vroegte gaan rijden. Helmich Lubberts houdt ons op de hoogte van de ontwikkelingen via zijn verslagen. 

Dag 3, eindbestemming Poltava is in zicht

Na het vele oponthoud tijdens onze rit van gisteren, arriveerden we rond middernacht bij onze overnachtingsplek in Zjytomyr.

Surrealistisch, zo kan ik de situatie bij aankomst het beste omschrijven. Aardedonker was het in deze, toch wel vrij grote, stad. Door de uitschakeling van het elektriciteitsnet door de overheid in de nachtelijke uren en de stilte op straat, had het dan ook meer weg van een spookstad.

Bij binnenkomst van ons hotel ondervonden wij dit ook. Door het ontbreken van elektriciteit was het behelpen maar gelukkig bood de zaklamp van onze mobiele telefoon uitkomst. Door deze beperking was de keuze snel gemaakt wat te doen, want met een toch wel lange dag achter de rug ging een ieder van ons naar zijn kamer om van een welverdiende nachtrust te genieten.

Op weg naar Poltava

Na het ontbijt vervolgen wij onze weg naar Poltava, waar wij willen proberen halverwege de middag aan te komen. De afstand daar naartoe bedraagt nog zo’n 480 km. Nu het licht is zien we in ieder geval meer, wat mogen wij ons gelukkig prijzen met wat wij bezitten. De meeste huizen die wij langs de snelweg tegen komen hebben meer weg van een bouwval en zouden in Nederland onbewoonbaar worden verklaard.

Kiev

Bij onze doortocht door Kiev merken wij gelukkig weinig van de oorlog die op dit moment gaande is. Het dagelijkse leven lijkt in eerste oogopslag niet anders dan anders, winkels zijn gewoon open en ook op straat is het best wel druk. Het enige wat wij zagen bij het bereiken van deze grote stad waren de roadbloks met militairen, die het in- en uitgaande verkeer controleerden. Maar dat was het dan ook wel.

Waarom Oekraïne de graanschuur van Europa wordt genoemd kunnen we met eigen ogen aanschouwen. Kilometers lange velden passeren wij, waaraan we kunnen zien wat er verbouwd is. Het is niet alleen graan maar ook maïs en zonnebloemvelden die aan onze ogen voorbij glijden.

Het is al na half 5 wanneer wij Poltava binnenrijden en opzoek gaan naar onze contactpersoon, 65 uur en ruim 2400 km verder komen wij daar aan. In Poltava zijn 3 locaties, in overleg met de organisatie aldaar gaan we kijken waar wij de patatwagen gaan neerzetten. Vanaf morgen kunnen we dan eindelijk aan de slag.

Hoe lang de kraam dit keer kan blijven staan, is grotendeels afhankelijk van het aantal donateurs. Een gift overmaken kan via deze link.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500