Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
25 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Dag 5, studenten helpen in patatkraam

Geplaatst op: 18 november 2022

De Genemuider patatkraam is weer in Oekraïne. Maandag zijn de vier vrijwilligers in alle vroegte gaan rijden. Helmich Lubberts houdt ons op de hoogte van de ontwikkelingen via zijn verslagen. 

Dag 5, de universiteit van Poltava.

Opnieuw een dag in Ukraine. De aanblik buiten bij het wakker worden was deze ochtend anders dan de dagen die achter ons lagen. De avond ervoor was het al gaan sneeuwen en deze ochtend lag er al een aardig laagje. Gelukkig steeg de temperatuur overdag nog tot boven het vriespunt, zodat wij hier in het verdere verloop van de dag weinig last meer van hadden.

Zo rond 9 uur reden we dan ook richting onze locatie, de universiteit van Poltava. Net als gisteren zouden wij over aanloop van mensen niet hebben te klagen, het was zelfs drukker dan onze eerste dag hier.

Het duurde dan ook niet lang of de eerste personen kwamen alweer aangelopen die geduldig wachten op het moment dat wij open gingen. Het zal zo rond half 11 zijn geweest dat het eerste eten, vanuit de patatkraam kon worden uitgeserveerd. Niet alleen de patatjes, maar zeker ook de andere snacks vielen vandaag weer goed in de smaak. Hollandse kaas, door velen waarschijnlijk nog nooit gegeten was voor onze gasten een delicatesse die gretig aftrek vond. Net als de leverworst met een plakje brood.

Op onze eerste dag hier werden we bijgestaan door studenten van de universiteit van Poltava, deze waren er vandaag opnieuw. Deze hadden vrij snel in de gaten hoe wij werkten en namen onze handelwijze dan ook snel over. Deze extra paar handen konden wij heel goed gebruiken en werden door ons dankbaar aangenomen.

Opnieuw veel kinderen blij kunnen maken. Persoonlijk voelde ik mij vandaag best wel een beetje Sinterklaas want het is uiteindelijk bijna 5 december, die onuitputtelijk kon shoppen uit een grote box. Zowel jongens als meisje mochten we blij maken met diverse speeltjes, aangevuld met een paar chupa chups (lolly’s).

Dat wij hier zijn is iets wat nog niet bij alle mensen echt doordringt, vol verbazing aanschouwen zij wat wij hier doen. Het zal je dan ook niet verbazen dat hier in de lokale media aandacht voor is. Een interview wat zij deze middag graag met ons wilden maken was hier dan ook een gevolg van. Zo goed als kwaad heb ik in mijn steenkolen Engels hier aan meegewerkt, mocht ik te horen krijgen waar dit uitgezonden gaat worden dan zal ik jullie dit zeker niet onthouden.

Zo rond een uur of vier zagen we toch wel dat het wat rustiger werd, mede door het feit dat na overleg was besloten om zaterdag naar het centrum van Poltava te gaan besloten wij om in te gaan pakken.

Even na vijfen waren wij daarmee klaar en was het tijd om richting ons hotel te gaan. Na een goede warme maaltijd en de dag te hebben doorgenomen zat dag 5 er voor ons op. Morgen wacht het centrum van Poltava op ons, eens kijken wat dat ons brengt.

Hoe lang de kraam dit keer kan blijven staan, is grotendeels afhankelijk van het aantal donateurs. Een gift overmaken kan via deze link.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500