Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
7 december 2022 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Dag 6, centrum Poltava

Geplaatst op: 20 november 2022

De loods waar de goederen worden opgeslagen.

De Genemuider patatkraam is weer in Oekraïne. Maandag zijn de vier vrijwilligers in alle vroegte gaan rijden. Helmich Lubberts houdt ons op de hoogte van de ontwikkelingen via zijn verslagen. 

Dag 6, centrum Poltava

Net als bijna alle andere dagen starten wij rond 9 uur onze dag. Ook deze ochtend werden wij door de decaan van de baptistengemeente opgehaald die ons de weg wees.

Zoals gisteren al vermeld gingen wij vandaag verkassen naar een andere locatie. De keuze was gevallen op een plek midden in het centrum, waar op diverse plaatsen vluchtelingen worden opgevangen.

Voordat wij daar naartoe gingen moesten wij eerst de patatwagen en truck met oplegger bij de universiteit van Poltava ophalen, die wij daar voor de laatste nacht hadden laten staan. Om de terugreis volgende week, zonder lading, zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen, hadden wij gisterenavond besloten om de niet bederfelijke goederen op een aangewezen plek in een loods aan de rand van Poltava op te slaan. Van daaruit gaan wij ons dan de komende week bevoorraden. Dit gaan wij a.s. maandag ook doen met de bevroren goederen die in een grote koelcel zullen worden opgeslagen.

Deze hele operatie nam best wel veel tijd in beslag, het was dan ook al rond het middaguur voordat wij de patatkraam konden openen op onze nieuwe locatie.

Net als de voorbije dagen hadden wij aan hulp geen gebrek. De studenten van de universiteit waren naar het centrum gekomen om net als alle andere dagen hand en spandiensten te verrichten.

Dat wij nu in het centrum staan was al heel gauw bij velen bekend, het was zelfs drukker dan op de eerste twee dagen bij elkaar. Dusdanig druk, dat wij tussentijds richting de opslagloods moesten om de voorraad aan te vullen.

Het onderscheiden van vluchtelingen en de plaatselijke bevolking is iets waar wij onze eigen gedachten over hebben maar wat voor ons niet te doen is. Je ziet wel dat de lokale bevolking het ook niet breed heeft, in zoverre dat wij daar verder ook maar geen aandacht meer aan schenken.

Dat het hier koud wordt is goed te merken want rond een uur of 5 werd het aanmerkelijk rustiger. Wij besloten dan ook dat het tijd was om te stoppen. Na alles te hebben opgeruimd en schoongemaakt liep het al tegen zessen, een mooie tijd om richting ons hotel te gaan.

Hoe lang de kraam dit keer kan blijven staan, is grotendeels afhankelijk van het aantal donateurs. Een gift overmaken kan via deze link.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500