Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
7 december 2022 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Dag 8, patatkraam wordt overgedragen aan Baptistengemeente

Geplaatst op: 21 november 2022

De Genemuider patatkraam is weer in Oekraïne. Vorgie week zijn de vier vrijwilligers in alle vroegte gaan rijden. Helmich Lubberts houdt ons op de hoogte van de ontwikkelingen via zijn verslagen.

Dag 8, patatkraam wordt overgedragen aan Baptistengemeente

Opnieuw weer een bijzondere dag in Poltava. De start was niet anders dan de afgelopen dagen maar in de loop van de dag gebeurden er toch dingen die deze missie zo bijzonder maken.

Onze Oekraïense vriend Natyazko Anatoly Feofilovych, stond ook deze ochtend weer paraat om ons te helpen met de bevoorrading. Ondanks de taalbarrière lukte het ons prima om duidelijk te maken wat de bedoeling was, de auto was dan ook snel geladen en binnen een kleine drie kwartier waren wij terug in het centrum.

Niet alleen vandaag, maar ook morgen maken wij gebruik van vrijwilligers. Vrijwilligers die wij gaan inwerken zodat zij zelfstandig de patatkraam kunnen runnen wanneer wij weg zijn.

In de afgelopen dagen zijn wij tot de conclusie gekomen dat een vervolgmissie vanuit Nederland geen optie is, vooral de afstand is een te grote drempel. Dit heeft ons doen besluiten om de patatkraam over te dragen aan de baptistengemeente in Poltava.

Deze baptistengemeente levert ook de vrijwilligers, wij hebben er alle vertrouwen in dat dit gaat werken. Zij hebben zeker tot midden februari voedsel om uit te delen, diepvriesvoedsel wat wij morgen gaan overbrengen naar een grote koelcel van waaruit zij zichzelf iedere dag kunnen bevoorraden.

Een bijzonder moment vandaag was wel het bezoek aan het militaire ziekenhuis. Na telefonisch overleg mocht ik samen met decaan Yarmoshevich Alexandr daar een bezoek brengen. De luxe die bij ons zo vanzelfsprekend lijkt, is daar ver te zoeken. Je wordt simpelweg teruggeworpen in de tijd, een oud en grijs gebouw is wat je ziet en de regen maakte de aanblik alleen maar troostelozer.

Onderweg had ik al het nodige gehoord van de decaan, veel oorlogsslachtoffers zijn hier ondergebracht. Slachtoffers die het nodige hebben meegemaakt en die omwille van de privacy buiten beeld bleven.

Gelukkig mochten wij ook daar iets achterlaten, een aantal dozen bananen en sinaasappelen werden dan ook dankbaar in ontvangst genomen.

Na dit enerverende moment was het tijd om terug te gaan naar het centrum, het begon al aardig te schemeren en daar aangekomen was men al begonnen om het één en ander op te ruimen. Na het uitdelen van de laatste frietjes zat ook deze intensieve dag er op, nog een aantal dagen te gaan. Maar door de saamhorigheid binnen de groep gaat dit zeker lukken.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500