Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
29 januari 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Nieuwe taalvrijwilligers gezocht voor opvarenden asielschip

Geplaatst op: 30 november 2022

Omdat de opvang van vluchtelingen op een schip in Genemuiden is verlengd tot 1 maart volgend jaar, zoekt Taalhuis Zwartewaterland naar nieuwe enthousiaste taalvrijwilligers voor een aantal uren per week.

Een paar maanden geleden meerde het schip ‘Thurgau Saxonia’ aan in de industriehaven van Genemuiden. Het bood onderdak aan ruim 80 asielzoekers, waarvoor elders geen plaats was. Het schip lag in de periode daarvoor in Zwolle, waar sport- en taalactiviteiten werden aangeboden aan deze doelgroep. Het is de gemeente Zwartewaterland gelukt om dit voort te zetten.

Vanaf begin oktober zijn op het schip wekelijks taallessen verzorgd door een aantal taalvrijwilligers uit de gemeenten Zwartewaterland, Hardenberg, Zwolle en Dalfsen, geeft taalhuisdocent Zwartewaterland Elly Potgieter aan. “Het is verrassend dat vluchtelingen na een maand of twee al behoorlijk goed kunnen communiceren in de Nederlandse taal. De taalvrijwilligers gaven zeven weken lang met veel plezier les. Ze leerden van elkaar en er was een prima sfeer. Reden voor een asielaanvraag door vluchtelingen is dat het voor hen in het land van herkomst niet veilig is. Ondanks dat zij een moeilijke tijd achter de rug hebben, wachten zij rustig af wat de toekomst biedt. Allen zijn beleefd, vriendelijk en leergierig. Omdat zij hopen in ons land te mogen blijven, is snel Nederlands leren belangrijk. Dit kan door de woordenschat te vergroten, het spreken te oefenen, te oefenen op de uitspraak, taalspellen en door eenvoudige teksten te lezen en te schrijven.”

Ander schip 

Het plan was dat het schip tot uiterlijk 22 november in Genemuiden zou liggen en de bewoners dan naar een andere locatie zouden verhuizen. Omdat er geen nieuw onderdak voorhanden was, is het verblijf in Genemuiden verlengt tot in ieder geval 1 maart volgend jaar. Maar dan wel op een ander schip omdat de ‘Thurgau Saxonia’ vanwege onderhoud niet meer beschikbaar is.

Voor meer informatie of aanmelding taalvrijwilliger: Elly Potgieter, taalhuisdocent Zwartewaterland, tel. 06-29232140, e.potgieter@live.nl

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500