Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
21 maart 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Sylvia Eenkhoorn en Gerrit van der Vegte in het zonnetje gezet

Geplaatst op: 15 december 2022

Dit jaar viert een aantal vrijwilligers hun 25 jarig jubileum in het Tapijtmuseum. Willy Post, Egbert Altena en Wim Last kregen in de voorjaars-vrijwilligersvergadering hun jubileumbeeldje. In de najaars-vrijwilligersvergadering werden de beeldjes uitgereikt aan Sylvia Eenkhoorn en Gerrit van der Vegte.

Sylvia begon in 1996 met het maken van matten en tassen. Ze werd daarbij streng op de vingers gekeken door de oudere leermeesters in het Tapijtmuseum. Nu maakt ze thuis mini-karbiesjes die verkocht worden in de Museumwinkel. Het maken van de kleine karbiesjes (12 x 7 cm.) is priegelwerk: Sylvia heeft er in de loop der jaren zeker 6000 gemaakt.

Gerrit van der Vegte is biezenvlechter. Hij kon in de Tweede Wereldoorlog niet naar school vanwege de overvliegende Britse bommenwerpers. Hij ging toen als tijdverdrijf biezen vlechten voor Genemuider fabrikanten van biezensloffen. In 1997 werd hij vrijwilliger in het Tapijtmuseum, hij had toen al vijftig jaar niet meer gevlochten. Hij was (en is!) zijn techniek en snelheid van het biezenvlechten uit zijn jeugd nog niet verleerd. Inmiddels hebben meer dan 100.000 bezoekers dit gezien, gefotografeerd en gefilmd.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500